Savet EU produžio je za tri godine Globalni režim sankcija protiv pojedinaca i entiteta odgovornih za teška kršenja i zloupotrebe ljudskih prava širom sveta.

Sankcije su do sada uvedene za 67 ljudi i 20 entiteta, koji podležu zabrani putovanja i zamrzavanju finansijskih sredstava.

Dodatno, osobama i subjektima u EU je zabranjeno stavljanje na raspolaganje sredstava svima koji su na listi sankcionisanih.

Restriktivne mere su produžene do 8. decembra 2026, a postojeće sankcije će biti revidirane svake godine.

"Današnja odluka potvrđuje opredeljenost EU da osudi kršenja i zloupotrebe ljudskih prava gde god se dogode, koristeći sve instrumente, uz ponovno potvrđivanje da su ljudska prava univerzalna, nedeljiva, međuzavisna i međusobno povezana", navodi se u saopštenju EU.

Globalni režim sankcija za kršenje ljudskih prava, insipirisan američkim Magnicki zakonom, uspostavljen je 7. decembra 2020. On omogućava EU da uvede restriktivne mere fizičkim i pravnim licima, entitetima i telima, uključujući državne aktere, odgovornim, umešanim ili povezanim s teškim kršenjem i zloupotrebom ljudskih prava u celom svetu.

Restriktivne mere se primenjuju za dela kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti i druga teška kršenja ili zloupotrebe ljudskih prava, na primer mučenje, ropstvo, vansudska pogubljenja, proizvoljna hapšenja, a mogu biti primenjena i za druga kršenja ako su raširena, sistemska ili na drugi način izazivaju ozbiljnu zabrinutost s obzirom na ciljeve zajedničke spoljne i bezbednosne politike navedene u Ugovoru EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission