Još pre godinu dana, postojala je gornja starosna granica za učešće na takmičenju za Mis Nemačke, a sada je jedna uporna žena iz Hamburga uspela da to promeni.

Dosadašnja granica od 39 godina je ukinuta, rekao je 21. februara Maks Klemer, direktor studija u Evropa-Parku u Baden Virtembergu koji organizuje takmičenje.

Tako će se 24. februara među deset finalistkinja u takmičenju za "Miss Germany" naći i četrdesetdvogodišnja Minjon Kovolik.

Ona je je prethodno uputila mejl organizatorima sa pitanjem nisu li spremni da preispitaju pravilo o gornjoj starosnoj granici.

Klemer je rekao da donja granica ostaje 18 godina. Najmlađa finalistkinja je sa 22 godine Advoa Avua, tamnoputa devojka koja živi u Esenu, a poreklom je iz Gane.

Takmičenje za Mis Nemačke prošlo je proteklih godina kroz veliku transformaciju. Organizatori su 2019 godine odlučili da potpuno promene imidž šoua koji se uglavnom svodio na paradiranje lepotica u haljinama i bikiniju po pozornici.

Od te 2019. godine, kriterijum za izbor su pre svega ličnost i spremnost kandidatkinje da preuzme ličnu odgovornost.

Među deset finalistkinja će ove godine biti i Bavarka Tamara Švab (31), koja već dve i po godine živi sa transplantiranim srcem, kao i Kristina Modžejevski iz Severne Rajne-Vestfalije koja je zbog autoimune bolesti vezana za invalidska kolica.

Pobednica takmičenja dobija nagradu "Female Leader" koja je dotirana sa 25.000 evra.

Na takmičenje se, prema podacima organizatora, ove godine prijavilo oko 15.000 žena.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Miss Germany Studios GmbH & Co. KG - Wendy Stephan