U novom sazivu Evropskog parlamenta biće manje poslanika koji nisu belci i izgleda nijedan predstavnik romske zajednice, a i druge manjine su izrazile zabrinutost zbog jačanja desničarskih snaga.

Još je rano reći koliko će tačno u Evropskom parlamentu biti poslanika afričkog i bliskoističnog porekla jer mnoge liste još nisu objavljene, ali se već zna da neki poslanici koji su bili glasni zagovornici prava manjina u prethodnom sazivu nisu ponovo izabrani.

Nabil Sanaulah iz Evropske mreže protiv rasizma (ENAR) izjavio je za briselski portal EUObserver da, s obzirom na uspeh otvoreno ksenofobičnih i islamofobičnih stranaka širom Evrope, očekuje loše vesti.

"Na osnovu trenutnog razvoja događaja, sigurno je pretpostaviti da će biti manje poslanika iz etničkih i rasnih manjina", rekao je Sanaulah.

Od 705 evroparlamentaraca u prethodnom sazivu, bilo je samo 19 poslanika afričkog, severnoafričkog ili bliskoistočnog porekla.

Među onima koji su ponovo izabrani su belgijska političarka Asita Kanko iz Burkine Faso, Šveđanka Alis Ba Kunke gambijskog porekla, poslanica iz Francuske Nora Mabarek i Nemica kurdskog porekla Ozlem Demirel.

Romi, kojih u EU ima šest miliona, imali su četiri poslanika Evropskog parlamenta iz Mađarske, Nemačke, Španije i Slovačke.

Međutim, posle novih izbora do sada nije potvrđen nijedan romski poslanik EP, saopštila je Evropska mreža romskih organizacija (ERGO).

"Izgubili smo ono malo što smo imali", rekla je direktorka te mreže Gabrijela Hrabanova. "Ukupni rezultati izbora za EU ne donose dobre vesti – Evropa se okreće udesno... manjine će možda dobiti manje pažnje", dodala je ona.

Međunarodna organizacija mladih i studenata gejeva, lezbijki, biseksualaca i transrodnih osoba (IGLYO) sa sedištem u Briselu izrazila je sličnu zabrinutost aktivista za borbu protiv rasizma.

"Desni centar i dalje ima većinu poslaničkih mesta, a slede socijaldemokrate, što će, nadamo se, značiti da će novi Evropski parlament raditi na promociji i zaštiti prava svih LGBTQI mladih, uključujući one koji su migranti, izbeglice", rekao je Ru Avila Rodrigez iz te mreže.

On je ipak izrazio zarinutost zbog rasta krajnje desnice u mnogim državama članicama.

Evropski forum osoba s invaliditetom (EDF) saopštio je da će bar jedan parlamentarac zastupati interese jedne od najugroženijih zajednica u Evropi. To je poslanica Zelenih iz Nemačke Katrin Langezipen, koja je izrazila veliko zadvovoljstvo što će moći da nastavi da se bori za socijalnu i inkluzivnu Evropu.

Iako je njena partija izgubila mesta na prošlonedeljnim evropskim izborima i iako je "šokirana" zbog većeg broja glasova za krajnje desničarsku stranku AfD u njenoj zemlji, Langezipen je ipak izrazila optimizam zbog "velikog broja glasnih branilaca demokratije koji su izašli na ulice prethodnih sedmica".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP