Policija nemačke najmnogoljudnije pokrajine Severne Rajne-Vestfalije ubuduće će u načelu medije obaveštavati o nacionalnosti osumnjičenih za krivična dela, iako je reč o delikatnoj dilemi da li to doprinosi transparentnosti, ili podstiče rasističko huškanje.

Uputstvo o odnosu policije sa medijima prerađuje se u tom pravcu, potvrdilo je pokrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova posle napisa u medijima, prenosi dpa.

Principjelno, pravilo će važiti za sve delikte u kojima je osumnjičeni nedvosmisleno identifikovan.

Ako nadležno državno tužilaštvo u individualnim slučajevima zaključi da u informaciji za medije ne treba navoditi nacionalnost osumnjičenog, policija će tu odluku poštovati.

Nova regulativa treba da stvori transparentnost, navelo je ministarstvo. "Uz to, pokrajinska policija želi da predupredi špekulacije da nešto želi da prikrije”, dodaje se u saopštenju.

Do sada se regulativa o odnosu policije Severne Rajne-Vestfalije prema medijima i javnosti iz 2011. uglavnom orijentisala prema kodeksu nemačkog medijskog saveta.  

Prema tom kodeksu, nacionalnost i poreklo osumnjičenog ili osumnjičenih se navode samo ako opravdani interes javnosti preteže nad zaštićenim interesima osoba koje su u pitanju.

U međuvremenu, potrebna je nova verzija tog pravilnika, jer su u slučaju izvršenja krivičnih dela sve češća pitanja novinara o nacionalnosti počinitelja, rekao je jedan portparol, prenela je dpa.     

Poslednjih godina u Nemačkoj se u društvu vodi intenzivna rasprava u kojoj meri sa migracijama u zemlju stiže i kriminal i na koje se to etničke grupe posebno odnosi i u vezi sa kojom vrstom kriminala.

Opoziciona krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) u svojim poslaničkim pitanjima već godinama redovno pita za lična imena počinilaca krivičnih dela, da bi o tome više saznala.  

Obimni spiskovi pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, čije je sedište u Diseldorfu, pokazali su u brojnim slučajevima da se tipično nemačka lična imena pojavljuju približno u istoj meri kao i imena koja bi mogla da upućuju na migrantsku istoriju.

Protivnici navođenja nacionalnosti strahuju da će to dati municiju rasističkom huškanju. Zagovornici opet tvrde da samo transparentnost može da razotkrije špekulacije i lažne tvrdnje.

Izvor: dpa

Foto: Pixabay.com