Aktivisti za ljudska prava pozvali su 8. avgusta Evropsku uniju da reaguje na izmenu zakona u Bugarskoj kojom je zabranjena LGBTQ "propaganda" u školama.

Amandmanom na zakon o obrazovanju, koji je bugarski parlament usvojio 7. avgusta, u obrazovnom sistemu se zabranjuje "propaganda, promocija ili podsticanje, direktno ili indirektno, ideja i stavova povezanih s netradicionalnom seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom koji se razlikuje od biološkog".

Nevladina organizacija Zabranjene boje (Forbidden Colours) je u saopštenju osudila novi zakon kao direktni napad na osnovna ljudska prava pripadnika LGBTIQ zajednice, posebno dece.

"Ovakvi postupci ne samo da su regresivni, nego su i u direktnoj suprotnosti s vrednostima jednakosti i nediskriminacije za koje se zalaže Evropska unija", navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da formulacija ovog zakona "uznemirujuće podseća na ruski i mađarski anti-LGBTIQ+ propagandni zakon".

Ta organizacija, koja deluje širom EU, pozvala je Evropsku komisiju da pokrene prekršajne postupke protiv Bugarske, slične merama preduzetim protiv Mađarske, ističući da EU mora da pokaže da neće tolerisati takva eklatantna kršenja ljudskih prava u svojim državama članicama.

"EU ne može da stoji skrštenih ruku dok jedna od njenih država članica donosi zakone koji ugrožavaju bezbednost i prava LGBTIQ+ pojedinaca. Pozivamo Evropsku komisiju da preduzme odlučnu akciju protiv Bugarske kako bi podržala principe jednakosti i ljudskih prava koji su u srži EU", navodi se u saopštenju.

Izmene, koje je predložila proruska desničarska partija Vazraždane, podržala je velika većina poslanika, uključujući članove stranke desnog centra GERB, koja je članica Evropske narodne partije, kao i liberalnog Pokreta za prava i slobode, članice grupe Obnovimo Evropu.

Netradicionalna seksualna orijentacija je u amandmanu definisana kao suprotna bugarskom pravnom konceptu "emocionalne, romantične, seksualne ili senzualne privlačnosti između osoba suprotnog pola".

Usvajanje izmena zakona izazvalo je proteste isto veče u Sofiji, na kojima su aktivisti upozorili da će zakon širiti mržnju i ućutkati važne rasprave o različitostima.

Bugarska je već godinama među najlošije rangiranim zemljama EU kada su u pitanju ljudska prava i diskriminacija LGBTIQ zajednice.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta