Rumunija je odbijanjem da prizna promenu roda koju je njen državljanin zakonski ostvario u Velikoj Britaniji, prekršila njegova prava i takva odluka je suprotna zakonu EU, zaključio je Sud pravde EU.

"Odbijanje države članice da prizna promenu imena i roda koja je zakonski ostvarena u drugoj državi članici protivna je pravima građana Unije", navodi se u presudi objavljenoj 4. oktobra.

Rumunski državljanin, rođen u Rumuniji kao osoba ženskog pola, preselio se 2008. u Ujedinjeno Kraljevstvo i stekao britansko državljanstvo.

Tamo je 2017. promenio ime i "način oslovljavanja iz ženskog u muški te mu je 2020. zakonski priznat muški rodni identitet", navodi se u presudi.

On je u maju 2021, na osnovu dva dokumenta koje je dobio u Velikoj Britaniji, a kojima se potvrđuju te promene, zatražio od rumunskih vlasti da u njegov izvod iz matične knjige rođenih upišu podatke o promeni imena, pola i ličnog identifikacijskog broja, kako bi oni odgovarali muškom spolu.

Takođe je tražio da mu se izda novi izvod iz matične knjige rođenih koji bi sadržao nove podatke.

Rumunske vlasti su, međtuim, odbile te zahteve i pozvale ga da pokrene novi postupak za promenu rodnog identiteta pred rumunskim sudovima.

Pozivajući se na pravo na slobodno kretanje i boravak na području EU, građanin je zatražio od suda u Bukureštu da naloži da se njegov izvod iz knjige rođenih uskladi s novim imenom i rodnim identitetom, koji su priznati u Velikoj Britaniji.

Rumunski sud je od Suda pravde EU zatražio mišljenje o usklađenosti nacionalnog propisa na kojem se temelji odluka o odbijanju njegovog zahteva s pravom EU, kao i o uticaju izlaska Velike Britaije iz EU na taj slučaj.

"Propis države članice na osnovu kojeg je odbijeno da se državljaninu prizna i u njegov izvod iz matične knjige rođenih upiše promena imena i rodnog identiteta koju je on zakonito stekao u drugoj državi članici, u ovom slučaju Ujedinjenom Kraljevstvu, protivan je pravu Unije. To se primenjuje i ako je zahtev za priznavanje te promene podnet nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije", navodi se u odgovoru Suda pravde EU.

U obrazloženju se dodaje da su promene imena i rodnog identiteta ostvarene pre Bregzita, odnosno tokom prelaznog perioda nakon njega, pa treba smatrati da je ta promena ostvarena u državi članici Unije.

"Činjenica da Ujedinjeno Kraljevstvo više nije država članica Unije u tom slučaju ne utiče na primenu prava Unije", dodaje se u saopštenju suda.

Odbijanje države članice da prizna promenu rodnog identiteta koja je zakonito ostvarena u drugoj državi članici sprečava ostvarivanje prava na slobodno kretanje i boravak, saopštio je sud, dodajući da razlika između identiteta koja proizlazi iz takvog odbijanja "dovodi do poteškoća u dokazivanju identiteta u svakodnevnom životu kao i do ozbiljnih profesionalnih, administrativnih i privatnih neprijatnosti".

Sud je takođe ukazao da je neopravdan zahtev da građanin pokrene novi postupak promene rodnog identiteta u državi članici porekla, čime se izlaže riziku da dobije drugačije rešenje.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK