Danas je Međunarodni dan devojčica. Hiljade žena iz čitavog sveta učestvuje u kampanji "Ova mala devojčica sam ja" (#ThisLittleGirlIsMe) trudeći se da inspiriše devojčice i devojke na njihova veća postignuća.

Jedanaesti oktobar je važan datum, jer pokreće i spaja devojčice i devojke širom sveta u jedinstveni snažan snop koji može svet učiniti bezbednijim. Ovaj Međunarodni dan devojčica želimo da posvetimo sećanju na sve izuzetne devojčice ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar" A.D. (14), A.A. (14), E.K. (13), A.B. (11), M.A. (13), K.M. (12), B.A. (11), S.N. (13). U nadi da se ova tragedija nikada više neće ponoviti, ukazujemo na to da se bezbednost devojčica i devojaka u Srbiji mora poboljšati.

Nažalost, naš javni govor je i dalje pun nasilnih, diskriminatornih, seksističkih i mizoginih izjava i stalnog reprodukovanja stereotipa u kojima su devojčice, devojke i žene predstavljene kao slabe, uplašene i nemoćne.  Posebno zabrinjava što ličnosti na javnim funkcijama, podcrtavaju slabost sagovornika ili političkog oponenta tako šti ga nazivaju devojčicom. Njima posebno poručujemo: DEVOJČICE SU JAKE!

Akademija ženskog liderstva se od ove godine priključila globalnoj Inspiring Girls kampanji. Podaci iz Inspiring Girls globalnog istraživanja sprovedenog u junu mesecu, u kom su učestvovale i devojčice iz Srbije, pokazuju da one primećuju manje prisustvo žena u medijima i generalno u javnosti.

Rezultati istraživanje pokazuju da:

•    93% devojaka i devojčica je reklo da bi volele da vide i čuju više ženskih uzora u svojoj okolini tokom šklovanja;

•    92% devojaka i devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri;

•    91% devojaka i devojčica kažu da im je važno da vide i čuju žene koje rade različite vrste poslova pogotovo onih koji se smatraju "muškim"

Takođe, podaci iz istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije iz 2023. godine pokazuju razlike u zaposlenosti mladih muškaraca i žena. Generalno je više mladih žena nezaposleno, a u uzrastu od 25 do 29 godina ta razlika iznosi gotovo 30%.

Međunarodni dan devojčica povećava svest o mnogim pitanjima i nejednakosti sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili ne uzimaju u obzir probleme i potrebe devojaka i devojčica, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaju i problemi postaju "nevidljivi. To moramo promeniti, jer društva u kojima pojedinke i pojedinci ne mogu da ostvare sve svoje potencijale ne mogu se smatrati za razvijena društva.

Saopštenje Akademije ženskog liderstva