Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, deveti put organizuje konkurs za Godišnju medijsku nagradu za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

Cilj konkursa je medijsko promovisanje vrednosti kao što su: ravnopravnost, tolerancija, zatim suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidljivosti institucije Poverenika.

Pravo na učešće na konkursu imaju novinari i novinarke svih štampanih i elektronskih, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji, koji su objavili tekstove/priloge na temu konkursa, u periodu od 15. septembra 2023. do 15. septembra 2024. godine. Iz iste medijske kuće može da učestvuje više novinara i novinarki, ali samo sa po jednim prilogom/tekstom. Takođe, novinari i novinarke koji su nagrađivani prethodne dve godine, ne mogu konkurisati za ovogodišnje nagrade koje će biti dodeljene deveti put. Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati su: prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetljivog jezika.

Medijske tekstove i priloge potrebno je poslati do 15. septembra 2024. godine na: poverenik@ravnopravnost.gov.rs. Prijava za konkurs treba da sadrži medijski prilog/tekst i kraću biografiju sa kontaktima autora/autorke. Format prijave: za radio i televiziju – link sa emitovanim prilogom, za štampane i internet medije – link ili objavljen tekst u PDF formatu.

Nagrade se dodeljuju u tri kategorije, i to prva, druga i treća za:

- radijski ili TV prilog (do 3 minuta) ili reportaža (do 30 minuta)

- tekst iz dnevne ili nedeljne štampe/novina

- onlajn mediji/portali video ili tekstualna forma

Stručni žiri čine prethodni dobitnici i dobitnice prvih nagrada u sve tri kategorije, i predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji.

Najbolji medijski prilozi i imena autora i autorki biće proglašeni na konferenciji koja će tradicionalno biti održana 16. novembra na Međunarodni dan tolerancije, a potom će biti objavljeni na sajtu i fejsbuk stranici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Srbiji.

Saopštenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Foto: Pixabay.com