Inkluzivno budžetiranje podrazumeva planiranje i trošenje javnih budžetskih resursa tako da osobe sa invaliditetom mogu da ostvare puno učešće u društvu, kao i da se smanje i eliminišu društvene barijere.

Zato, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) je objavila Smernice za inkluzivno budžetiranje u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom: Lokalne samouprave,  autora Lazara Stefanovića.

Smernice su nastale usled potrebe da se perspektiva invaliditeta sagleda u različitim oblastima javnih politika, kao i da se efikasnije upravlja budžetom na lokalnom nivou, a namenjene su prvenstveno lokalnim samoupravama i državnim organima zaduženim za upravljanje budžetom.

Smernice predlažu korisne alate i preporuke za lokalne samouprave, a sama primena inkluzivnog budžetiranja predstavljena je primerom Opštine Raška i tri budžetska programa u kojima smo prikazali koji ciljevi inkluzivnog budžetiranja mogu biti uključeni u budžet.

Ove smernice su rezultat projekta pod nazivom "Inkluzivno budžetiranje za osobe sa invaliditetom u jedinicama lokalne samouprave" koji sprovodi Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S.

Projekat se realizuje u okviru projekta "EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji" koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung).

Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2008. godine. MDRI-S je u potpunosti posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama te ostvarenju njihove pune uključenosti i učešća u društvu.

Saopštenje/foto: MDRI-S