Evropska komisija saopštila je da će šest novih centara za borbu protiv dezinformacija postati deo Evropske opservatorije digitalnih medija (EDMO), zahvaljujući čemu će biti pokrivene sve članice EU.

EDMO je nezavisna platforma za fekt-čekere, istraživače i druge relevantne zainteresovane strane koje doprinose rešavanju problema dezinformacija u Evropi.

Nova središta biće operativna od početka 2023. i dopuniće sadašnjih osam koja rade od 2021. Ona će doprineti stvaranju multidisciplinarne zajednice sposobne da napravi mrežu koja može da otkriva i analizira kampanje dezinformacija, organizuje aktivnosti usmerene na medijsku pismenost na nacionalnom i multinacionalnom nivou i druge akcije kojima se podržava borba protiv dezinformacija.

Panel nezavisnih stručnjaka izabrao je šest novih čvorišta. Ukupno će za čvorišta biti izdvojeno oko osam miliona evra novca EU iz Programa digitalna Evropa.

Od 2023. novi nacionalni i regionalni centri koji pokrivaju jednu ili više članica radiće u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Estoniji, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Malti, Rumuniji i Sloveniji.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparetnost Vera Jurova rekla je da su obezbeđenje transparentnosti, podizanje svesti i fekt-čeking među najvažnijim alatima za borbu protiv dezinformacija.

"Nastavićemo da gradimo na ekspertizi EDMO... To će pojačati i naše napore da zaustavimo ruski propagandni rat u svakoj članici i na svakom jeziku", istakla je Jurova.

Komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da je doprinos EDMO borbi protiv dezinformacija u EU značajan dodajući da će novi zakon o digitalnim uslugama EU podići tu borbu na novi nivo.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com