Ambasadori članica EU usaglasili su 21. juna stav Saveta o novom zakonu za zaštitu slobode, pluralizma i nezavisnosti medija u EU. Evropskim zakonom o slobodi medija biće uspostavljen zajednički okvir za medijske usluge na unutrašnjem tržištu EU i uvedene mere radi zaštite novinara i pružalaca medijskih usluga od političkog mešanja. Takođe će im biti olakšan rad u EU.

Predloženi zakon predstavlja odgovor na sve veće bojazni u EU oko politizacije medija, kao i na nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima i kod dodele oglašavanja od strane države pružaocima medijskih usluga.

Cilj je i da se obezbedi zaštita od političkog mešanja u odluke urednika i kod privatnih i kod državnih medija, zaštite novinari i njihovi izvori i garantuju medijske slobode i pluralizam, saopštio je Savet EU.

Švedska ministarka kulture Parisa Liljestrand istakla je da je sloboda medija ključna za demokratsko društvo ali da se suočava sa sve većim pretnjama iz EU i inostranstva.

Navodi se da mandat Saveta odražava ambiciju i ciljeve predloga Evropske komisije i istovremeno obezbeđuje da novi zakon bude u skladu sa postojećim zakonodavstvom EU, uz poštovanje nacionalnih nadležnosti i uspostavljanje ravnoteže između neophodne harmonizacije i poštovanja nacionalnih različitosti.

Posebno se pozicijom Saveta pojašnjavaju odgovornosti članica za garantovanje pluralizma, nezavisnosti i odgovarajućeg rada javnih servisa.

Takođe se određuje opseg Evropske uprave za medijske usluge i jača njena nezavisnost, utvrđuju se odredbe radi zaštite novinara i njihovih izvora i ograničava upotreba npr. špijunskih softvera.

Istovremeno se širi obim zahteva oko transparentnosti i pružaju se jasna pravila o odnosima između veoma velikih onlajn platformi i pružalaca medijskih usluga.

Saopšteno je i da je cilj Evropske komisije, Saveta i Evropskog parlamenta da završe pregovore o novom zakonu u oblasti medija pre predstojećih izbora za Parlament u junu 2024.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis