Za vreme nedavne predizborne kampanje u Španiji svaka četvrta objava na društvenim mrežama koja sadrži neistine predstavljala je pokušaj da se delegitimizuju izbori ili "unese zrno sumnje", poput dovođenja u pitanje tačnosti glasačkih lističa poslatih poštom.

Izveštaj španske fekt-čeking organizacije Maldita.es i nevladine organizacije Demokrasi riporting internešenel (Democracy Reporting International) pokazao je da su tokom mesec dana koji su prethodili izborima na društvenim mrežama bile raširene dezinformacije čiji je cilj bio da potkopaju rezultate izbora, preneo je Politiko koji je imao uvid u rezultate istraživanja.

Maldita.es je pratila Tviter, Fejsbuk, JuTjub i TikTok od 24. juna do 23. jula, kada su bili izbori u Španiji. Prikupili su više od 142.000 objava sa 829 naloga od čega je 87% bilo sa Tvitera. Objave i video prilozi su imali ukupno 5,8 milijardi pregleda na platformama.

Od postova sa lažnim tvrdnjama objavljenim u nedelji pred izbore, 40% je uključivalo dezinformacije o izbornoj prevari. Na dan glasanja takvih je bilo 74%.

"To je bila jasna, neprekidna kampanja koja je rasla vremenom", rekao je Karlos Hernandes-Ečevarija iz Maldite. Dodao je da su "napadi" na izbore bili "mnogo jači" nego ranije.  

Fekt-čekeri kažu da su političari vodećih partija, uključujući Narodnu partiju i Voks, doprineli širenju dezinformacija tako što su ponovo delili objave sa neistinama, uključujući tvrdnju koja implicira da je socijalistička vlada izazvala požar u tunelu kako bi sprečila glasače da izađu na birališta.

Istraživači kažu da su njihove analize o kruženju dezinformacija onlajn opomena pred buduće izbore.

"Ono što smo videli u Španiji i na drugim mestima, poput Slovačke, pokazuje da smo daleko od toga da smo spremni", rekao je Hernandes-Ečevarija.

Slovake očekuju parlamentarni izbori 30. septembra a Poljake 15. oktobra dok su izbori za Evropski parlament zakazani za jun 2024.

Briselski portal Politiko piše i da će velike onlajn platforme uskoro morati da sprovedu mere za ograničavanje širenja neistina na njihovim mrežama pod nadzorom Evropske komisije pošto krajem meseca na snagu stupa Zakon o digitalnim uslugama.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com