Kompanija Ringijer Srbija Ltd prenela je svoj vlasnički udeo u nedeljniku NIN na svoju generalnu direktorku Jelenu Drakulić-Petrović.

Ringijer Srbija LTD Beograd preuzeo je većinsko vlasništvo u medijskoj kompaniji i nedeljniku NIN 2009. godine. U Agenciji za privredne registre se navodi da nova većinska vlasnica ima 99,82% akcija, dok ostatak dele mali akcionari.

Mark Valder, generalni direktor švajcarske medijske grupacije Ringijer AD koja je vlasnik Ringijer Srbija, izrazio je uverenje da će NIN pod vođstvom Jelene Drakulić-Petrović imati "budućnost koja obećava".

"Svojim dugogodišnjim uspešnim iskustvom u medijskom poslovanju, ona će nastaviti uspešan razvoj renomiranog NIN-a", naveo je Valder u saopštenju.

Nova vlasnica NIN-a Jelena Drakulić-Petrović izjavila je da joj je čast da preuzme taj nedeljnik posle 20 godina profesionalnog angažmana u okviru Ringijera.

"Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje. Moj fokus i dalje ostaje na uspešnom profesionalnom poslovanju Ringijer Srbija, koji ove godine obeležava 27 godina u našoj zemlji", rekla je Drakulić-Petrović.

Kako se navodi u saopštenju, transakcija je već završena a strane su se dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da je razgovarao sa novom vlasnicom Jelenom Drakulić-Petrović,  koja ga je obavestila da je došlo do promene vlasničke strukture i da je ona upisana u Agenciju za privredne registre kao vlasnik nedeljnika.

"Mi broj za četvrtak pravimo na osnovu prošle nedelje kada nismo ni znali da će biti promene vlasnika, tako da radimo kao što smo i do sada radili. NIN će ostati NIN kao što je i bio, bar se tako nadam, i tako će biti dok sam ja urednik", rekao je Ćulibrk za agenciju Beta.

Na pitanje da li je sa Drakulić-Petrović razgovarao o uređivačkoj politici nedeljnika, Ćulibrk je naveo da prethodni vlasnik - kompanija Ringijer Srbija nije uticala na uređivačku politiku.

Podsetio je i da je Drakulić-Petrović već godinama direktor NIN-a i da s tog mesta "nije uticala na uređivačku politiku". Kako je naglasio, "nikad se nije mešala u uređivačku politiku" nedeljnika i NIN je, prema njegovim rečima, bio jedan od retkih medija koji je mogao da svoj posao radi profesionalno bez uticaja vlasnika na uređivačku politiku.

"Tako da ne vidim sad razlog da bi došlo do dramatičnog zaokreta ako je tako godinama unazad bilo, videćemo", rekao je Ćulibrk.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski rekao je da to što je Ringier Srbija preneo vlasništvo nad NIN-om na svoju generalnu direktorku samo po sebi ne znači ništa, i da treba sačekati da bi se videlo da li će se promeniti uređivačka politika nedeljnika.

"Ovakve transakcije u medijskoj industriji su redovna i normalna pojava. Mediji se tretiraju kao roba i njima se trguje", rekao je Veljanovski.

Dodao je da je manje poznato na koji način je došlo do prenosa vlasništva i da li je i do sada Jelena Drakulić-Petrović imala neki vlasnički udeo u NIN-u, ali da to ne bi trebalo da brine.

"Ono što moramo da znamo je to da vlasnik medija nije urednik i da on angažuje urednike koji će uređivati mediji poštujući kodeks i medijske zakone", rekao je Veljanovski.

On je objasnio da je NIN do sada imao prepoznatljivu uređivačku politiku i smatra da "ne bi trebalo ništa da se menja".

Jelena Drakulić-Petrović je kao generalna direktorka Ringiera u Srbiji "i do sada mogla da utiče da se uređivačka politika NIN-a menja, ali nismo svedočili tako nečemu. Ne verujem da će se nešto menjati ni ubuduće", ocenio je Veljanovski.

Kompanija Ringijer, koja posluje u 19 zemalja, u Srbiji je vlasnik i listova Blic i Blic Žena.

NIN je najstariji nedeljnik na Balkanu koji je osnovan 26. januara 1935. godine.

Izvor: Beta

Foto: NIN