Pred glasanje u Evropskom parlamentu o zakonu o slobodi medija, više od 500 novinara potpisalo je pismo u kome poziva evroposlanike da uvedu apsolutnu zabranu upotrebe špijunskih softvera protiv novinara, saopštila je 26. septembra Evropska federacija novinara.

Evropski parlament treba da glasa o predlogu Evropskog zakona o slobodi medija 3. oktobra.

Novinari u pismu ukazuju da su mnogi od potpisnika, kao i novinari širom Evrope i sveta, poslednjih godina protivpravno bili mete nadzora špijunskim softverima.

"Neki su protiv nas koristili oružje za nadzor čime su nam pretili i potencijalno kršili komunikaciju sa izvorima, napadajući naše privatne živote i dovodeći nam bezbednost u opasnost", navodi se.

Ukazuje se da špijunski softver danas predstavlja veliku pretnju slobodi štampe jer daje neproporcionalnu i neograničenu količinu podataka - svu ličnu komunikaciju, fotografije, kontakte, podatke o ponašanju u onlajn prostoru, bez znanja "žrtve".

EU, ističe se u pismu velike grupe novinara, mora odmah da stavi tačku na to.

"Nama novinarima su digitalna bezbednost i integritet podataka ključna garancija bezbednosti, poverljivosti i zaštite naših izvora. Moramo da budemo u mogućnosti da verujemo našim uređajima i kanalima komunikacije kako bismo obezbedili javni interes i kvalitetno novinarstvo", ističe se u pismu.

Dalje se navodi da je više vlada EU "zarazilo" telefone novinara špijunskim softverom pod izgovorom nacionalne bezbednosti.

Ocenjuje se da bi uključivanje iste osnove (izgovora) u buduće zakonodavsto ugrozilo sposobnost novinara da pozivaju vlade na odgovornost, što je kamen temeljac demokratskih vrednosti EU.

"Potrebna nam je puna i hitna zaštita", istakli su evropski novinari.

Navodi se da je tokom rada u Parlamentu dodat niz zaštitnih mera ali da ostaje previše "rupa" koje Evropski parlament još može da zatvori i ponudi novinarima potrebnu zaštitu od nezakonitog nadzora.

Novinari su na kraju pisma evroposlanicima još jednom pozvali na zabranu upotrebe špijunskog softvera protiv novinara u Evropskom zakonu o slobodi medija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta