U 2023. godini je 45 novinara stradalo radeći svoj posao, navodi se u godišnjem izveštaju Reportera bez granica (RSF) objavljenom 14. decembra. Iako je u sukobu koji je u oktobru izbio između Izraela i Hamasa 17 novinara izgubilo život, RSF beleži najmanje smrtnih slučajeva od 2002.

Prošle godine je prema podacima te nevladine organizacije na dužnosti stradao 61 novinar, a 2002. su ubijena 33 novinara.

"Ovo ni na koji način ne umanjuje tragediju u Gazi, ali primećujemo pad, podaci su daleko od više od 140 ubijenih novinara u 2012, zatim 2013. godine", uglavnom zbog ratova u Siriji i Iraku, rekao je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

On je dodao da su na smanjenje broja poginulih uticali borba protiv nekažnjivosti, rad međuvladinih organizacija, nevladinih organizacija i samih medija, kao i veći oprez među novinarima.

"Uzroci su višestruki i o njima se raspravlja", naveo je.

Od početka rata u Ukrajini ubijeno je 11 novinara, od kojih su dva stradala ove godine.

Prvi put od 2018. broj ubijenih novinara u ratnim zonama bio je proporcionalno veći od broja ubijenih u mirovnim zonama.

U ratnim zonama ubijena su 23 novinara, od kojih je najviše stradalo u ratu između Izraela i Hamasa. U Gazi je u tom sukobu ubijeno 13 novinara, u Izraelu jedan, a u Libanu tri. U tom sukobu su ukupno 63 novinara izgubila život, od kojih 56 u Gazi, ako se uključe novinari stradali u okolnostima za koje nije dokazano da su povezane s njihovim poslom.

Prema poslednjem izveštaju RSF, koji je objavljen zaključno sa 1. decembrom, značajno je manje smrtnih slučajeva među novinarima bilo u Latinskoj Americi, gde je tokom 2023. ubijeno šest novinara, u poređenju sa 26 u 2022.

U Meksiku, najsmrtonosnijem području za novinarsku profesiju posle Gaze, četiri novinara su stradala u 2023. u poređenju sa 11 u prethodnoj godini.

U izveštaju se skreće pažnja i na pritvaranje novinara u Belorusiji, Kini, Mjanmaru, kao i Iranu i Turskoj.

U pritvoru je trenutno 521 novinar, što je za 8,4% manje nego 2022. Belorusija se ove godine svrstala među tri zemlje koje najviše hapse novinare, sa Kinom i Mjanmarom.

Najmanje 54 medijska profesionalca trenutno se drže kao taoci u Siriji, Iraku, Jemenu, Meksiku i Maliju.

Od ukupno 84 nestalih novinara, skoro svaki treći je Meksikanac, navodi nevladina organizacija.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: RSF