Borba nove poljske proevropske vlade za oslobađanje državnih medija od kontrole bivše vlasti izazvala je politički rat sa populističkom partijom Pravo i pravda (PiS), ali i zabrinutost nevladinih organizacija i novinarskih udruženja.

Poljska Helsinška fondacija za ljudska prava saopštila je da nema sumnje da su potrebne hitne i temeljne reforme u državnim medijima.

"Razumemo da su politički i pravni uslovi za takve reforme veoma teški. Međutim, ne možemo da zanemarimo činjenicu da način na koji su pokrenute promene u javnim medijima pokreće ozbilja pravna pitanja", navodi se u njihovom saopštenju.

I vodeći poljski nezavisni mediji su saopštili da promene u državnim medijima treba da se sprovedu na "uredan i zakonit način koji ne izaziva osećaj nesigurnosti novinara", piše Politiko.

"Uloga javnih medija je da drže na oku svaku vlast, bez obzira na to ko je na vlasti. Javni mediji ne mogu biti izborni plen za buduće stranke", navedeno je u njihovom saopštenju.

Preuzimanje kontrole nad javnim servisom TVP, Poljskim radijom i Poljskom novinskom agencijom (PAP) bio jedan od prvih koraka nove vlade Donalda Tuska, koja tvrdi da su reforme neophodne da bi se depolitizovali mediji koji su tokom proteklih osam godina postali megafon PiS-a.

Novi ministar kulture Bartolomej Sjenkjevič je prvo smenio stare i izabrao nove članove upravnih i nadzornih odbora državnih medija a oni su postavili nove direktore, pa je za direktora državne televizije imenovan Tomaš Sigut.

Međutim, Savet za nacionalne medije, telo kojim dominiraju kadrovi bivše vlasti, imenovao je 26. decembra Mihala Adamčika za direktora televizije TVP.

Vlada je takođe ugasila najmanje jednu stanicu i ukinula emitovanje politički motivisanih programa i filmova.

Mere nove vlade su naišle na snažno protivljenje PiS-a, koji tvrdi da je vlada zaobišla redovnu parlamentarnu proceduru.

Predsednik Andžej Duda je takođe oštro reagovao, nazivajući reforme "anarhijom". "Politički cilj ne može biti izgovor za kršenje ustavnih principa i zakona", napisao je Duda na mreži Iks.

Način i brzina kojom nova vlada sprovdi promene izazvala je zabrinutost da, kao i njeni prethodnici, možda prekoračuje zakonska ovlašćena da bi dobila šta želi.

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara izrazili su razumevanje za potrebu da se hitno promene poljski javni mediji ali su upozorili proevropsku demokratsku većinu u parlamentu i vladu premijera Tuska da to ne mogu da rade na sličan način kao prethodna vlast.

"Nova vlada ne treba da ponavlja greške stare. Te reforme moraju da se sprovedu uz poštovanje zakona i novinarske nezavisnosti", apelovala je Međunarodna federacija novinara 25. decembra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP