Slovačka ministarka kulture Martina Šimkovičova najavila je ukidanje javnog servisa Radio i televizije Slovačke (RTVS) koji će zameniti Slovačka televizija i radio (STaR).

Opozicija je snažno krikovala najavu nacrta zakona o ukidanju starog i pokretanju novog javnog servisa jer taj potez vidi kao pokušaj zadobijanja kontrole.

"Ono što vlast zaista želi ovim zakonom je da napravi državnu propagandnu televiziju, da napravi medij servilan vladi gde će lideri biti prikazani u najboljem svetlu, bez političkih protivnika, gde će se gurati proruski narativ", rekao je na konferenciji za štampu lider liberalne Napredne Slovačke Mihal Šimečka.

Dodao je da vlada premijera Roberta Fica sledi autokratski "priručnik", preneo je briselski Politiko.

Slovačke opozicione partije organizuju proteste zbog promena na polju medija, kao i amandmana na krivični zakon kojim se smanjuju kazne za korupciju i skraćuje rok zastarelosti za ozbiljna krivična dela poput silovanja.

Stručnjak za medije Peter Dubozi (Dubóczi) sa Instituta Adapt rekao je za Politiko da je RTVS bio "laka meta".

Prema njegovim rečima, vlada se "sveti zbog činjenice da se novinari RTVS poslednjih meseci ne uzdržavaju od konfrotacije sa vladajućom koalicijom".

Zato se, rekao je Dubozi za briselski portal, RTVS našao na meti napada koalicionih političara koji su optužili novinare za antidržavni politički aktivizam, neprofesionalizam i širenje zapadne vojne propagande.

Slovačka je inače zabeležila izvestan napredak u obnovi slobode štampe posle ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove 2018. ali je sa novom Ficovom vladom počelo nazadovanje.

Proruski premijer Fico je ubrzo nakon što je došao na vlast prekinuo komunikaciju sa četiri medija koja je označio kao "neprijateljska" (TV Markiza, Denik N, Denik Sme i Aktualiti.sk), udario na RTVS zbog neispunjavanja javne funkcije i pozvao na smenu njegovog rukovodstva.

Umesto tih medija, Ficova vladajuća koalicija favorizovala je proruske medije koji šire narativ Kremlja.

U međuvremenu se očekuje da Evropski parlament 13. marta glasa o Evropskom zakonu o slobodi medija koji treba da obezbedi zaštitu nezavisnosti redakcija uspostavljnjem sistema nadzora radi garantovanja uređivačke slobode.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova u debati 12. marta rekla je da Komisija prati razvoj situacije u Slovačkoj.

"U svakoj zemlji treba da postoji zaista jak javni servis a ne mediji koji će biti glasnogovornici partije i vlade", rekla je Jurova.

Jurova će u sklopu svoje "demokratske turneje" 14. marta posetiti Varšavu gde će razgovarati sa poljskim zvaničnicima o jačanju otpornosti demokratije u EU pred evropske izbore, borbi protiv manipulacija informacijama i stranog mešanja, kao i dezinformacija.

Sledeća stanica potpredsednice Komisije biće Prag.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK