Novo istraživanje u zemljama Višegradske četvorke (V4) ukazalo je na značajan zaokret u stavu javnosti o slobodi medija, što je rezultat političkih promena i rastućih bojazni od mešanja Rusije u regionu.

Čak dve trećine građana Centralne Evrope zabrinuto je zbog ruskog mešanja u medije i javno mnjenje u njihovoj zemlji, pokazalo je istraživanje koje je za Komitet za uređivačku nezavisnost iz Praga sproveo MEDIAN.

Najupečatljiviji podatak iz istraživanja je znatan pad bojazni oko slobode medija u Poljskoj, koja danas zabrinjava 53% ispitanika prema 71% u 2023, a nakon izbora i stupanja na dužnost nove, više "mejnstrim" vlade.

U Slovačkoj i Mađarskoj je međutim situacija suprotna. U tim zemljama su bojazni porasle od prošle godine jer se obe vlade i dalje suočavaju sa kritikama oko slobode medija i vladavine prava.

Istraživanje je ukazalo i na rastući strah od prodiranja Rusije na domaće medijsko tržište i u javno mnjenje V4. Većina ispitanika izrazila je bojazni od ruskog uticaja a njihov udeo ide od 61% u Mađarskoj do 77% u Poljskoj.

Dalje se navodi da, uprkos tim bojaznima, postoji snažna podrška vladama da preduzmu mere za zaštitu slobode medija. Velika većina ispitanika u V4 veruje da države treba da pooštre zakone da zaštite nezavisnost medija. Tako misli 78% građana u Poljskoj i 74% u Slovačkoj.

Istraživanje je pokazalo i da postoji konsenzus o značaju transparentnosti investicija u medije i ograničavanju koncentracije vlasništva kako bi se izbegla dominacija moćnih i uticajnih grupa i pojedinaca.

Takođe je ukazalo na snažnu podršku za kažnjavanje od strane EU zemalja čije se vlade mešaju u slobodu medija, posebno u Poljskoj (63%) i Slovačkoj (61%).

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 4.000 punoletnih građana u V4 pokazalo je i da se u Poljskoj i Mađarskoj društvene mreže i aplikacije za poruke smatraju slobodnijim i pouzdanijim od "mejnstrim" medija.

U Komitetu za uređivačku nezavisnost istakli su da rezultati ukazuju na ključni značaj zaštite nezavisnosti medija, kao i na snažnu podršku javnosti za odgovor vlada, civilnog društva i međunarodnih institucija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC