Članice EU načelno su se složile da dodaju četiri ruska državna medija na listu entiteta pod sankcijama, optužujući ih za propagandu. Kremlj je ranije najavio posledice po zapadne novinare u Moskvi.

Reč je o ruskim novinama i onlajn medijima.

"Četiri propagandne mreže povezane sa Kremljom dodate su na listu sankcija: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rasijskaja gazeta", objavila je na mreži Iks evropska komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Jurova je navela da je na sastanku Korepera (Coreper) 15. maja odobren još jedan paket sankcija protiv Rusije.

"Zabrana ruskog finansiranja medija EU, nevladinih organizacija i poltičkih partnera", istakla je Jurova u objavi na Iksu.

Obe mere deo su planiranog 14. paketa sankcija Rusiji zbog invazije Ukrajine, prema dokumentu u koji je Rojters ranije imao uvid.

EU je prethodno sankcionisala ruske državne medije Raša tudej i Sputnjik.

Rusija je ranije upozorila EU da ne sankcioniše medije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Kremlj uzvratiti merama protiv zapadnih novinara u Moskvi, podeća Rojters.

"Ukoliko budu preduzete mere protiv ruskih medija, ruskih novinara, onda će, uprkos tome što zapadni dopisnici to neće hteti, (oni) morati da osete naše mere odmazde",  rekla je Zaharova.

"Odgovorićemo munjevito i izuzetno bolno", zapretila je Zaharova.

EU, piše Rojters, za sada nije precizirala koje će se mere primenjivati na medijske kuće. Prethodno sankcionisani mediji izgubili su pravo na emitovanje u EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com