Svet je prošle godine postavio 447 GW novih solarnih kapaciteta, neverovatnih 87% više nego 2022. godine. Postignuta je stopa rasta koju nismo videli od 2010. godine, kada je globalno solarno tržište bilo samo 4% današnje veličine. Ove godine biće instalisano 544 GW solarnih kapaciteta, a 2028. godine 876 GW, predviđa Solar Power Europe u najautoritativnijem izveštaju o analizi tržišta za globalni solarni sektor, Global Market Outlook For Solar Power 2024-2028.

Kako se navodi, daleko najveće solarno tržište na svetu je Kina, koja je 2023. povećala svoje kapacitete za 167% u odnosu na prethodnu godinu. Instalirajući 253 GW prošle godine, sama Kina zaslužna je za 57% globalno instaliranog kapaciteta 2023. godine.

Drugo mesto na listi 10 najvećih solarnih tržišta 2023. zauzimaju SAD, treći je Brazil, slede Nemačka, Indija, Španija, Japan, Italija, Australija, Holandija.

Solar Power Europe predviđa da će ove godine biti instalisano 544 GW solarnih kapaciteta, naredne godine 614 GW, 2026. biće 687 GW, zatim 773 GW i 2028. godine 876 GW. Samo Kina će u periodu od 2024. do 2028. dodati skoro 1,8 TW kapaciteta, prognozira Solar Power Europe.

Broj zemalja koje instaliraju najmanje 1 GW povećao se sa 28 u 2022. godini na 31 u 2023. godini, od čega je 14 u Evropskoj uniji. Solar Power Europe procenjuje da će ova grupa dalje porasti na 37 tržišta u 2024. godini i 50 u 2025. godini.

Uprkos napretku, udeo solarne energije u globalnoj proizvodnji električne energije iznosio je samo 5,5% u 2023. godini, poručuje ova organizacija ističući da ima prostora za rast.

- Iako je industrija fotonaponskih ćelija spremna za više, sada zavisi od kreatora politika da stvore odgovarajuće zakonske okvire kako bi omogućili solarnoj energiji da ostvari svoj puni potencijal – navode autori.
Zbog toga izveštaj sadrži i preporuke za kreatore politika koje uključuju zahteve za postavljanje ambicioznih nacionalnih ciljeva, povećanje ulaganja u skladištenje baterija, mreže i elektrifikaciju.

Inače, vodeća evropska asocijacija za energiju sunca, Solar Power Europe, institucionalni je pokrovitelj konferencije OIE Srbija 2024 koja se održava 23. i 24. septembra u Vrdniku.

U pozdravnoj video poruci, direktorka Solar Power Europe, Valburga Hemetsberger, istakla je da Udruženje OIE Srbija radi fantastičan posao i da organizuje jednu od najznačajnijih konferencija u regionu.

- Mi smo ponosni partner konferencije OIE Srbija koju Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije organizuje 23. i 24. septembra. To je jedna od najznačajnijih konferencija u regionu koja okuplja kreatore politika i predstavnike biznisa da diskutuju, ne samo o potencijalima obnovljivih izvora energije i solara u regionu, već i kako da iskoristimo rešenja koja imamo da prevaziđemo izazove – naglasila je.

Direktorka Solar Power Europe, koja je bila učesnica prošlogodišnje konferencije OIE Srbija 2023, na panelu o stanju u OIE sektoru u Srbiji, regionu i Evropi, poručila je da je konferencija OIE Srbija sjajna prilika za stvaranje poslovnih kontakata.

- Udruženje OIE Srbija radi fantastičan posao. Zajedno sa drugim nacionalnim asocijacijama, oni se staraju da OIE napreduju, da vi možete da sklapate poslove, a svi zajedno osiguravamo da energetska tranzicija bude uspešna za evropske biznise koji treba da budu kompetitivni, kao i za građane Evrope da imaju pristupačne račune za struju. Zato, molim vas, dođite i pridružite nam se. Nadam se da ćemo se videti tamo – pozvala je Valburga Hemetsberger zainteresovane da posete konferenciju OIE Srbija 2024.

Saopštenje OIE Srbije