Evropski parlament izražava duboko žaljenje zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji, navodi se u predlogu rezolucije o Ukrajini o kojoj će se kasnije 1. marta glasati u Evropskom parlamentu.

U predlogu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu u koji je EURACTIV.rs imao uvid, ponavlja se da se očekuje da se zemlje kandidati za članstvo usklade ne samo sa pravnim tekovinama Unije, već i sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primećuje uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i ometa njihove demokratske procese, piše u tekstu.

Parlament osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji posle njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku  zemalja Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje vojna agresija Rusije na Ukrajinu, kao i umešanost Belorusije, i zahteva od Moskve da odmah prekine sve vojne aktivnosti, povuče vojne i paravojne snage i opremu sa cele međunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Od Rusije se traži da potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EP