Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi izjavio je u 20. jula Beogradu da je rezultat dosadašnjih kontakata Srbije i Egipta jedna "nova vizija" saradnje dve zemlje i da Kairo očekuje još jaču saradnju s Beogradom, u svim sferama.

El-Sisi je  nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je su razgovaralia o o poslovnoj saradnji, investicijama i posebno o razmeni iskustava u poljoprivredi. Dodao je da su teme razgovora bile i situacija u Palestini i Libiji, kao i posledice situacije u Ukrajini na situaciju u svetu.

"Egipatska vizija je da se sve reši na miran način i kroz sporazume, pogotovo kriza u Ukrajini", rekao je El-Sisi.

On je dodao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o klimatskim promenama i da ga je pozvao na konferenciju o klimatskim promenama COP27 u Šarm el Šeiku, koja će biti održana u novembru ove godine.

Vučić je rekao da će dve zemlje do kraja godine pokušati da usaglase sporazum o slobodnoj trgovini.

Vučić je naveo da je siguran da će Srbija imati dobru saradnju sa Egiptom u prodaji žitarica i jabuka, za koje je dobila sertifikat, kao i u prodaji goveđeg mesa, za koje se sertifikat očekuje.

On je rekao da je sa predsednikom El-Sisijem razgovarao i o saradnji u oblasti zdravstva i stipendiranja studenata.

Dodao je da Srbija smatra da u oblasti vojno-tehničke saradnje Srbija i Egipat mogu mnogo da ponude, da formiraju zajednička preduzeća i da se oslone jedno na drugo. Rekao je i da su Srbija i Egipat dogovorili veoma blisku saradnju ministarstava spoljnih poslova.

U vezi sa trgovinskom razmenom dve zemlje, Vučić je naveo da postoji "ogroman prostor" za unapređenje, za povećanje obima i uvoza i izvoza, i da je za to neophodno da se što pre otvori direktna avio linija, koja je prekinuta tokom pandemije kovid-19.

On je izrazio uverenje da će produbljivanje odnosa i saradnje Srbije i Egipta u budućnosti  doneti narodima dve zemlje mnogo toga.

Predsednici Egipta i Srbije prisustvovali su 20. jula u Beogradu i poslovnom forumu privrednika dve zemlje.

El-Sisi je na otvaranju Srpsko-egipatskog biznis foruma, koji je organizovala Privredna komora Srbije, izjavio da će potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja omogućiti brži razvoj privreda obe zemlje i istakao da su srpski privrednici dobrodošli u Egipat.

On je rekao da u Egiptu privrednici iz Srbije mogu da učestvuju na projektima kao što su izgradnja aerodroma i puteva.

"Pričao sam predsedniku Vučiću da želimo da napravimo oko 4.000 kilometara brzih pruge i da će kroz dve godine biti otvorena prva faza tog projekta", naveo je el-Sisi i dodao da Srbija i Egipat ima veliki potencijal i za razvoj poljoprivrede.

Privredni rast Egipta bio je, kako je naveo, pre pandemije korona virusa, između 5,6 i 6,1 odsto, a  uprkos pandemiji nije bilo pada.

Naglasio je da je ove godine privredni rast Egipta devet odsto, ali da je ukrajinska kriza uticala i na ekonomiju njegove države.

Vučić je rekao da ovaj poslovni susret srpskih i egipatskih privrednika vidi kao odličnu priliku za razvoj još boljih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Podsetio je na višedecenijske diplomatske odnose dve zemlje, te da niko nije nikada prekinuo to prijateljstvo i da je sada prilika da se uspostave najbolji odnosi u istoriji dve zemlje.

"Mi ćemo se postarati da do marta naredne godine završimo uspostavljanje redovne avio linije između Beograda i Kaira", rekao je Vučić.

On je egipatskim privrednicima, koji su došli u Srbiju na privredni forum, predstavio odlike srpske privrede, navodeći da "Srbija ima stabilne javne finansije".

Na poslovnom forumu učestvuje 30 kompanija iz Egipta, kao i 250 firmi iz Srbije.

Uoči foruma je održana prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma predviđeno je više od 400 B2B (biznis tu biznis) susreta srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i IT.

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Egipta, prema podacima PKS, iznosila je prošle godine 79,7 miliona dolara.

U prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta