Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 21.avgusta da će Beograd u narednih deset dana nastaviti da traži kompromisno rešenje u vezi sa registarskim tablicama i dokumentima čiju primenu je od 1. septembra najavila Priština.

Vučić je u Beogradu posle razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova o dijalogu u Briselu optužio Prištinu da želi da protera Srbe sa severa Kosova, te naglasio da uprkos svemu izbegličih kolona i progona neće biti.

Predsednik Srbije se 18. avgusta u Briselu sastao sa kosovskim prermijerom Aljbinom Kurtjem u okviru dijaloga o Kosovu uz posredovanje EU, ali taj sastanak nije doneo nikakvo približavanje dijametralno suprotnih stavova dve strane.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je poslednjih dana zavladao strah na Kosovu da će im se ponoviti sudbina kao ljudima iz Krajine.

"Kako god bilo, naša poruka ljudima jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma", rekao je Vučić.

Istakao je da je državno rukovodstvo Srbije dobilo punu podršku predstavnika Srba sa Kosova za traženje kompromisnog rešenja u narednih deset dana uz, kako je rekao, neke njihove crvene linije.

Preneo je da su rekli da će prihvatiti svaki kompromis koji bude pronađen i tražili samo garancije da neće doživeti pogrom.

Kazao je i da su ljudi  sa Kosova najavili da će napustiti tamošnje institucije "ako se nastavi teror", i dodao da se to odnosi i na polcijace i radnike u pravosuđu .

"Doći će do potpune razgradnje poretka uspostavljenog na osnovu Briselskog sporazuma", dodao je Vučić.

Rekao je da je 21. avgusta načelnik Generalšba Vojske Srbije Milan Mojsilović razgovarao sa komandantom Kfora, te pozvao međunarodne snage da deluju u okviru svog mandata.

Zamolio je NATO da obavlja svoj posao i da obezbedi mir Srbima na severu, i da kako je kazao, ne budu ugroženi od albanske policije.

"Vaše je da obezbedite da banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne odluke", ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posao NATO je da obezbedi mir Srbima na severu Kosva, a ne da regulište saobraćaj ili da pazi da li će neki Srbin moći da prođe pored barikada.

Vučić je rekao i da Priština ima dva cilja - ukidanje države Srbije na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba.

"Smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve", naveo je Vučić.

Vučić: U utorak odluka o mandataru za sastav nove vlade

Vučić je na istoj konferenciji za novinare rekao je da bi predsedništvo SNS 23. avgusta trebalo izabere mandatara za sastav nove vlade.

Vučić je rekao da će SNS imati sednicu predsedništva "ako budu imali vremena", jer se bave problemom Kosova.

Upitan da li je otkazan Evroprajd koji bi trebalo da bude održan u septembru u Beogradu, Vučić je kazao da će javnost o tome biti obaveštena kada odluka bude doneta.

"Ne mrzim nikog, kad bude odluka bićete obavešteni", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovoj oceni, priča o Evroprajdu je skretanje pažnje sa većih problema u državi.

On je naveo da ne razume ni one koji su protiv organizacije Evroprajda, i LGBT populacije u globalu, ali ni one koji po svaku cenu zagovaraju održavanje te manifestacije.

"Ne cenim nikoga ko govori o Prajdu, imamo mnogo prečih briga. Odvratni su mi i oni koji bi da tuku pedere i tako se bore protiv pedera u sebi i oni koji bi da se hvališu ne misleći kakve probleme ima država Srbija", rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta