Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 16. marta da je Hrvatska jedan od najznačajnijih suseda Srbije i da se otvorena pitanja iz prošlosti ne mogu rešiti ako se ne dogovara o budućnosti. Njegov hrvatski kolega rekao je da Hrvatska i Srbija mogu i zaslužuju da imaju bolje odnose.

Dačić je rekao da se ne sme nastaviti sa procesima koje dve strane udaljavaju i produbljuju međusobno nepoverenje kroz "ubiranje jeftinih političkih poena".

Sa slabim odnosima Srbije i Hrvatske Balkan ne može biti jak, a Evropa stabilna, rekao je Dačić.

"Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim susedima, a Hrvatska je jedan od naših najznačajnijih suseda. Ne možemo rešiti sva otvorena pitanja iz prošlosti ukoliko ne počnemo da gradimo dogovor o budućnosti", rekao je on u video obraćanju na panelu "Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske - ka novoj dinamici".

Potpuno je, kako je naveo, jasno da Srbija i Hrvatska ne dele mišljenje o brojnim pitanjima, ali je neophodan razgovor sa uvažavanjem i razumevanjem.

"Ukupni odnosi su značajno opterećeni različitostima, koje nažalost kontinuirano dobijaju više pažnje u odnosu na naše sličnosti. Imamo bolne teme iz naše prošlosti. Hrvati često ističu pitanje devedesetih godina, Srbi uvek ističu velike žrtve i genocid nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj", dodao je Dačić.

Za razliku od prethodnih pokušaja otopljavanja odnosa dve države, Dačić je rekao da je potrebna promena perspektive i politička volja.

"Ono što razlikuje aktuelni pokušaj revitalizacije odnosa Beograda i Zagreba je to što su inicijatori manjinske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj", istakao je šef srpske diplomatije.

Beograd se "uzda" da će Hrvatska u evropskom putu Srbije "odigrati konstruktivnu ulogu i da će biti iskreni promoter strateške važnosti integracije regiona".

"Jedan od zajedničkih problema je odliv mozgova i odlazak kvalifikovanih mladih ljudi. Saradnja na ovom polju kroz ekonomsko osnaživanje mladih i kreiranje adekvatnog poslovnog okruženja omogućiće mladima da daju lični pečat u izgradnji zajedničkih kapaciteta koji će odnose Srbije i Hrvatske podići na viši nivo", rekao je.

Grlić Radman: Hrvatska i Srbija mogu da imaju i zaslužuju bolje odnose

Hrvatska i Srbija mogu i zaslužuju da imaju bolje odnose jer to je "poželjno svima nama i svima u okruženju", izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman. "Učinimo iskorake u tom pogledu", poručio je učesnicima panela u Beogradu.

Grlić Radman je u video obraćanju istakao da je zadatak trenutnih vlasti u Beogradu i Zagrebu, kada je reč o bilateralnim odnosima, da se "suoče sa prošlošću, da slušaju jedni druge i da se razumeju".

"Politički dijalog je jako važan. Da to bude narativ koji je pomirljiv, koji upućuje na saradnju, suživot, dobrosusedske odnose. Kad u javnom prostoru sugerišete neke loše narative onda to ne može doprineti ničemu", rekao je ministar.

Odnosi suseda su uvek, rekao je, znak i pokazatelj kvaliteta stabilnosti i bezbednosti.

Posle uvodnih izlaganja ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske usledili su paneli "Značaj i prioriteti resetovanja srpsko-hrvatskih odnosa" i "Nove odrednice u međusobnim odnosima - očekivanja i mogućnosti".

Izvor: Beta

Foto: Beta