Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da je 30. maja u Stokholmu informisala švedske zvaničnike o situaciji na severu Kosova i da je to važno kako bi dobili potpunu sliku onoga što se dešava i preneli informacije na sastanku ministara Evropske unije.

Miščević, koja je u Stokholm doputovala povodom otvaranja izložbe "Primenjena nostalgija", rekla je da je iskoristila tu priliku da razgovara sa ministarkom Švedske za evropske poslove Jesikom Rosvel, koja je s otvaranja otišla pravo na sastanak Saveta ministara EU, i da je o najnovijim dešavanjima upoznala i predstavnike u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Objasnili smo šta se zapravo dešava, jer imamo utisak da se potpuna slika, čitav kontekst svega zbog čega imamo ovo u poslednjih pet dana ne razume na najbolji način, da je reč o izboirma na kojima je učestvovalo 3,5% građana, da se uz korišćenje specijalnih snaga ulazi u zgrade opština, da su ljudi protestovali i da je onda došlo do upotrebe sile koja je definitivno prekomerna", rekla je Miščević novinarima iz Srbije.

Ministarka je rekla da je švedske zvaničnike obavestila i o zahtevu za oslobađanje preostala dva uhapšena i potpuno povlačenje specijalnih snaga za severa Kosova.

"To je bila glavna tema, ali smo razgovarali i o procesu evropskih integracija. Očigledno je bilo potrebno što više informacija koje ovde, ali pretpostavljam ni u drugim prestonicama država članica, nije bilo dovoljno", kazala je ministarka.

Njihova reakcija je, kako je rekla, bila da se nastave napori na deeskalaciji, smirivanju tenzija i "dovođenje na nivo razgovora".

"Dovoljno je da se informacije prenesu na sastanak Saveta ministara EU i to je već dosta značajan način komunikacije o ovom pitanju", rekla je Miščević.

Otvorena izložba Primenjena nostalgija


U Stokholmu je otvorena izložba "Primenjena nostalgija" na kojoj su predstavljene fotografije Jadranke Ilić i švedskog fotografa Aviga Kazanjiana, nastale tokom njihovih poseta prestonicama Švedske i Srbije.

Ilić i Kazanjian su tokom švedskog predsedavanja Savetu EU u prvoj polovini 2023. boravili u Stokholmu, odnosno Beogradu, i fotografisali mesta, događaje, scene i ljude koji ih podsećaju na grad iz kojeg dolaze.

Izložbu u Evropskoj kući otvorili su ministarka za evropske integracije Srbije, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Švedske Karin Svanborg Sjoval i zamenik šefa Misije u predstavništvu Evropske komisije u Stokholmu Erik fon Pistolkorš.

Miščević je izjavila da izložba pokazuje sličnosti između beogradskih i stkoholmskih ulica, crkava, mladih.

"Pokušajmo da pokažemo da, iako nismo deo EU, jesmo Evropljani i to je važno da vidimo kroz objektiv naših fotografa", kazala je Miščević.

Podsetivši da je ovo druga izložba "Primenjena nostalgija" u Stokholmu, Miščević je rekla da je proces evropskih integracija dug proces u kojem je važna i stalna kulturna razmena.

"Tako ćete vi nas upoznati, tako ćemo vam pokazati da ne samo da smo Evropljani, nego da delimo iste vrednosti kao i drugi Evropljani", kazala je Miščević.

Ministarka je na otvaranju izložbe ukazala na dešavanja na severu Kosova i pozvala na smirivanje situacije i oslobađanje uhapšenih.

Švedska zvaničnica Svanborg Sjoval rekla je da fotografi svojim radovima podsećaju na razlike i sličnosti, zajedničku istoriju i svakodnevni život.

"Gledalac se ohrabruje da razmisli o sličnostima i razlikama, što je još važnije u trenutku kada rat u Ukrajini predstavlja izazov za zajedničku bezbednost i evropske vrednosti", kazala je ona.

Švedski fotograf Avig Kazanjian je rekao da je u Beogradu video mnogo fantastičnih stvari i momenata i da je pokušao da slika kulturu, arhitekturu, ljude, hranu.

"Zaista mi se dopao Beograd, dopao mi se kontrast šarmantnih starih i novih zgrada", rekao je Kazanjian. "Ovaj projekat mi je omogućio da uhvatim srce i dušu neverovatnog grada Beograda, promovišući kulturnu razmenu između dva naroda", dodao je on.

Projekat "Primenjena nostalgija", koji sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Srbije, predstavlja seriju zajedničkih izložbi radova dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje koja predsedava EU.

Osnovna ideja je unapređenje kulturne razmene između dve zemlje i promovisanje evropskih vrednosti i saradnje Srbije i članica EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis