Stavljanje direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina na spisak lica pod sankcijama SAD zbog korupcije i transnacionalnog organizovanog kriminala uništava ugled te službe i poverenje koje je preduslov za saradnju sa zapadnim obaveštajnim službama i policijama, rekla je 12. jula Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Ocenjujući da je borba protiv korupcije, naročito one na visokom nivou, hronični problem Srbije koji prepoznaje i Evropska komisija u svojim izveštajima, Pejić Nikić je za Dnevni evropski servis agencije Beta rekla i da bi Vulin, ako bi došlo do njegove smene, pre bio sklonjen na neko mesto podalje od javnog života nego procesuiran.

"Vlasti nastoje da prikažu neki napredak na kašičicu, ali svima je jasno da nema volje da se visoki funkcioneri efektivno procesuiraju, iako su istraživački mediji više puta iznosili podatke kojima ih povezuju sa različitim aferama", rekla je Pejić Nikić.

Ona je podsetila da su Aleksandra Vulina pratile afere kako je prelazio iz jednog resora u drugi, a najpoznatija je "tetka iz Kanade".

"I pored toga što je bilo jasno da Vulin zbog svega ovoga, nedostatka integriteta i kvalifikacija, kao i apsolutnog odsustva političke neutralnosti, povrh proruskog i velikosrpskog narativa koji godinama promoviše, ne bi smeo da bude postavljen na tako važnu poziciju kao što je to direktor BIA, i to se desilo – na zaprepašćenje domaće javnosti i međunarodnih partnera", rekla je viša istraživačica i programska menadžerka BCBP.

Pejić Nikić je takođe podsetila da je Vulinova ostavka jedan od zahteva aktuelnog protesta "Srbija protiv nasilja" koji se već više od dva meseca održavaju u Beogradu i širom Srbije.

"Kao trn u oku i slepa mrlja, Vulin time postaje nezaobilazan i za ocene i poteze EU institucija, koje ionako nisu bile ubeđene u narativ borbe protiv mafije koji je prodavala bivša vlada", rekla je Pejić Nikić.

Ona kaže da se su se, za sada, od predstavnika vlasti čula samo opravdanja i odbrana Vulina, i da bi, čak i kad bi do smene došlo, bilo verovatnije da Vulin dobije neku sinekuru na margini javnog života nego da ga pravosuđe zaista procesuira.

"U ovim uslovima gde Vulin kao direktor BIA može da opstruira svaki dokaz protiv sebe, ne možemo ni očekivati da će informacije na osnovu kojih su ga nadležni organi SAD stavili na crnu listu biti razmenjeni sa našim službama. Problem sa ovakvim slučajevima je što ne mogu da budu izolovani", rekla je Pejić Nikić.

Ona smatra da bi se, kada bi se otvorio postupak protiv Vulina, "klupko dalje odmotavalo a pitanje je da li bi vladajuća garnitura imala dovoljno kapaciteta za kontrolu štete, čak i u kontekstu urušenih i zarobljenih institucija".

"Ipak, do sada su uspevali da nas iznenade sposobnošću da obesmisle i ono što je od tih institucija ostalo", zaključila je Pejić Nikić.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Medija centar Beograd