Premijer Valonije Elio Di Rupo sastao se sa ambasadorom Srbije u Belgiji, posle objavljivanja afere o mogućim isporukama oružja Rusiji preko Srbije, a u skorije vreme belgijska delegacija otputovaće u Srbiju kako bi stekla uvid u detalje, objavila je belgijska javna televizija BRF.

Region Valonija, na jugu Belgije, suspendovao je ove nedelje izvozne licence preduzeća odbrambene industrije Novi Lašose iz Liježa zbog sumnje da je ta  firma uprkos sankcijama kršila zabranu izvoza municije u Rusiju, i to preko Srbije.

Predsednik vlade Valonije Elio Di Rupo rekao je u valonskom pokrajinskom parlamentu da se zbog toga 11. jula sastao sa ambasadorom Srbije u Briselu. Prema sopstvenim rečima, on je ambasadoru postavio pitanja o mogućem izvozu vojne opreme firme Novi Lašose.

Ambasador je, kako je rekao Di Rupo, bio iznenađen i rekao da po njegovim saznanjima ne postoji nikakva dozvola srpskih vlasti za transfer oružja ili municije u Rusiju.

Aferu je pokrenuo jedan uzbunjivač iz međunarodne revizorske kuće KPMG koji je rekao da su u belgijskoj firmi otkrivene indicije da je Srbija bila međustanica za izvoz municije.

Novi Lašose je navodno sa srpskim firmama sklopio ugovor o isporuci dve proizvodne linije za izradu municije ruskog kalibra u Srbiji.

Nemački mediji čak su precizirali da je reč o mašinama vrednim 70 miliona evra koje je naručila jedna čerka firma Jugoimporta SDPR, a da je krajnje odredište municije bila ruska namenska industrija u Tuli.

Di Rupo je rekao i da je ambasadoru 12. jula poslao pismo sa nizom pitanja, u nadi da će on odgovoriti. Zamolio je i šeficu belgijske diplomatije Hađu Labib da naloži begijskoj ambasadorki u Beogradu da direktno o tome razgovara sa srpskim vlastima.

Takođe, u skorije vreme će jedna belgijska delegacija otputovati u Srbiju i posetiti preduzeća namenske industrije u kojima su instalirane mašine Novog Lašosa za proizvodnju municije, piše belgijska televizija na nemačkom jeziku BRF.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta