U novom izveštaju Evropskog parlamenta o odbrani te institucije od malignog mešanja sa strane traže se veća transparentnost, integritet i odgovornost i izražava zabrinutost zbog lobiranja nekih zemalja, uključujući Srbiju.

Evroposlanici navode da su zemlje poput "Katara, Maroka, ali i Kine, Rusije, UAE, Srbije i Turske mnogo uložile u lobiranje u Briselu".

Oni ističu da strano mešanje "ne sme ostati bez posledica" i pozivaju da se suspenduju svi programi saradnje sa vlastima država koje pokušavaju da se mešaju, uključujući fondove EU.

Istovremeno kažu da treba sačuvati sredstva za organizacije civilnog društva i nezavisne medije, kao i humanitarnu pomoć.

U izveštaju usvojenom 13. jula evroposlanici zahtevaju brzu reviziju kodeksa ponašanja poslanika, uključujući efikasne sankcije.

Kodeks treba da bolje zaštiti uzbunjivače i ojača pravila o sukobu interesa, deklaracijama o imovini i sporednim prihodima, kao i da zabrani sporedni rad za subjekte pokrivene Registrom transparentnosti.

U preporukama za reformu pravila Evropskig parlamenta o transparentnosti, integritetu, odgovornosti i borbi protiv korupcije, evroparlamentarci su upozorili da su pokušaji mešanja u demokratiju "široko rasprostranjena pojava kojoj se mora suprostaviti što energičnije".

Oni su podsetili na slučaj "Katargejt" i istakli da postoje brojni propusti u pravilima Parlamenta o integritetu i transparentnosti.

Predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu pozvali su da predlog reformi pravila Parlamenta sa 14 tačaka što pre pretvori u konkretnu akciju.

Mecola je posle glasanja rekla da će usvojeni predlozi reforme ponuditi dugoročna rešenja koja će pomoći jačanju kapaciteta Parlamenta da "spreči spoljne aktere da mu se mešaju u rad".

"Oni (predlozi) će formirati našu liniju odbrane od autokratskih trećih zemalja koje pokušavaju da stave pod kontrolu evropsko donošenje odluka i pomoći će nam da zaštitimo naša otvorena i slobodna društva", rekla je Mecola.

Koizvestilac Vladimir Bilčik rekao je da Parlament mora da ostane otvorena institucija ali i da se brani od korupcije i malignog stranog mešanja.

"Da bismo to postigli, predlažemo da osoblje koje se bavi osetljivim pitanjima dobije bezbednosnu dozvolu, potrebna je veća otvorenost o sastancima sa trećim stranama a politički odnosi sa trećim zemljama treba da idu uspostavljenim parlamentarnim kanalima", rekao je Bilčik.

Usvojeni izveštaj uradio je Specijalni odbor za pitanje stranog mešanja u demokratske procese EU, uključujući dezinformacije (ING2).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP