Novi britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je 25. jula da želi da revitalizuje istorijski dobre odnose Britanije i Srbije, naglasivši da veruje da postoji veliki potencijal za poboljšanje bilateralne saradnje.

Ferguson je danas predajom akreditivnih pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i formalno stupio na dužnost ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji.

On je izrazio uverenje da postoji veliki potencijal da se poboljša saradnja u oblasti međusobne trgovine, tehnologije, na zaštiti životne sredine, kao i u oblasti kulture i obrazovanja, saopštila je britanska ambasada.

"Na profesionalnom planu, želim da revitalizujem istorijski dobre odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Tokom dva svetska rata naše države su stajale jedna uz drugu braneći zajedničke vrednosti nasuprot, kako se tada činilo, nepobedivih sila porobljivača. Želim da obnovim i ojačam te veze koje postoje već gotovo dva veka, da gradim moderne odnose koji su usmereni na budućnost, a koji će biti zasnovani na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima", dodao je.

Novoimenovani britanski ambasador koji je službovao i u BiH rekao je da su njegova porodica i on uzbuđeni što su se vratili na Balkan.

"Kada govorimo o ličnim osećanjima, moja supruga Karolin i ja mnogo volimo ovaj region. Naša najmlađa ćerka je rođena u Sarajevu. Ja sam proveo divnih mesec dana u Novom Sadu dok sam se pripremao za ovu poziciju. Jedva čekamo da posetimo i istražimo mnoga prelepa mesta i da upoznamo sjajne ljude širom Srbije" rekao je ambasador Ferguson.  

Pre dolaska u Srbiju, ambasador Ferguson bio je na poziciji ministra savetnika za odbranu u britanskoj ambasadi u Vašingtonu, gde je predvodio mrežu britanskog Ministarstva odbrane koja uključuje oko 1.000 ljudi u 28 država i bio zadužen za britansko-američku vojnu saradnju u oblasti strateškog planiranja, nuklearne politike, odbrambene trgovine, kao i nauke i tehnologije.

Od 2014. do 2018. bio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini gde je, zajedno sa nemačkim kolegom, kreirao novu međunarodnu strategiju kojom je reaktiviran proces socio-ekonomskih i reformi evro-atlantskih integracija nakon dugog perioda stagnacije, navodi se u saopštenju.

Prethodno je radio u Minisatrstvu odbrane. Završio je studije klasičnih nauka na Oksfordskom univerzitetu i master studije strategije i diplomatije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) 2013.

Počasni je saradnik Instituta za strategiju i bezbednost Egzeter univerziteta.

Izvor: Beta

Foto: Beta