Nekoliko desetina evropskih i američkih parlamentaraca uputili su zajedničko pismo zvaničnicima SAD, Evrope i Velike Britanije tražeći da preispitaju politiku prema Kosovu i Srbiji.

Pismo upućeno šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju potpisali su predsedavajući spoljnopolitičkih odbora parlamenata 10 zemalja, kao i još 56 parlamentaraca iz brojnih zemalja, kao i članova Evropskog parlamenta.

U pismu koje su pored ostalih potpisali i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns (Alicia Kearns) i predsedavajući spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Mihael Rot (Michael Roth), kao i predsedavajući Odbora za evropske poslove Bundestaga Toni Hofrajter (Hofreiter) izražava se zabrinutost zbog trenutne politike EU, SAD i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu i zahteva da se ona preispita.

Potrebna nam je kredibilna strategija posvećena slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i diplomatiji odvraćanja, naveli su Kerns i Rot uz pismo koje su danas objavili na Tviteru.

Navodeći da su nedavni događaji i krize istakli nedostatke u kolektivnom pristupu, zbog čega zahtevaju da se on ponovo razmotri, potpisnici ističu da "fokus mora ostati na normalizaciji odnosa i nastavku evroatlantskog puta i za Srbiju i za Kosovo", ali i da "nedavni nemiri zahtevaju od svih strana da se ponovo fokusiraju na deeskalaciju i odvraćanje".

Podsećajući na najnoviju krizu na severu Kosova nakon bojkota lokalnih izbora, potpisnici zajedničkog saopštenja ističu da je "Kosovo suverena zemlja i funkcionalna demokratija" i da ta "činjenica treba da bude osnova za kolektivnu politiku prema aktuelnoj krizi".

"Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju biti javno kritikovani kao strano mešanje uz primenu opipljivih mera kako bi se oni pozvali na odgovornost ako nastave da podrivaju slobodne i poštene izbore. To će pomoći da se olakšaju budući izbori uz puno učešće svih zajednica u opštinama na severu", dodaje se.

U pismu se ističe da se mora primeniti diplomatija odvraćanja ako se želi rešiti aktuelna kriza, da dijalog uz posredovanje EU da pozitivne rezultate i da se sprovodi Ohridski sporazum. Tražimo da se u ophođenje sa Kosovom i Srbijom vrate ravnoteža i proporcionalnost, dodaje se.

Potpisnici zajedničkog pisma ističu da trenutni pristup ne funkcioniše i traže da međunarodna zajednica uči iz prošlosti i da osigura da se ne usvoji politika za Balkan koja je usredsređena na Beograd.

Takođe traže od zvaničnika SAD, EU i Ujedinjenog Kraljevstva da razmisle o usvajanju politike diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne i političke situacije na severu Kosova, uz ravnotežu i proporcionalnost u izjavama, kaznama i sankcijama kao i da se oni koji se budu držali vladavine prava i demokratije ne kažnjavaju.

Zajedničko pismo Briselu, Vašingtonu i Londonu potpisali su čanovi parlamenata Velike Britanije, Litvanije, Letonije, Ukrajine, Austrije, Italije, Nemačke, Holandije i drugih zemalja, kao i članovi Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta

Foto: Beta