Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je potrebna vizija uspešnog proširenja koje je zasnovano na zaslugama i koje treba da se odvija uporedo sa procesom produbljenja Evropske unije.

"Evropa odgovara na istorijski poziv. Istorija nas sada zove da radimo na dovršetku naše Unije", rekla je Fon der Lajen u svom godišnjem govoru o stanju Evropske unije.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, tokom kojeg je govorila o postignutim uspesima i budućim planovima, Fon der Lajen je o proširenju pričala na kraju govora, istakavši da se Unija može brže spremiti za proširenje i da može funkcionisati sa više od 30 članica.

Predsednica Evropske komisije je ponovila da je budućnost Ukrajine, Zapadnog Balkana i Moldavije u EU.

"U svetu u kojem neki pokušavaju pokoriti jednu po jednu zemlju ne  možemo zapostaviti naše evropske sunarodnike. U svetu u kojem su veličina i težina važne, dovršetak EU je nedvosmisleno naš strateški i bezbednosni interes", rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je potrebna dovršena Unija u kojoj više od pet miliona građana živi u slobodi, demokratiji i prosperitetu, u kojoj mladi mogu živeti, studirati i raditi u slobodi, u kojoj je dovršena demokratija, sudstvo nezavisno, u kojoj se opozicija poštuje, a novinari štite.

"Vladavina prava i osnovna prava uvek će biti temelji naše Unije, u sadašnjim i budućim državama članicama", rekla je Fon der Lajen.

Ona je najavila da će se izveštaji Evropske komisije o vladavini prava koji se sada rade za zemlje članice raditi i za zemlje kandidate koje se budu brže usklađivale, što će omogućiti ravnopravan položaj u odnosu na članice i pružiti podršku u sprovođenju reformi.

Podsetivši na talas proširenja pre 20 godina, nazvanim Evropskim danom dobrodošlice, Fon der Lajen je rekla da je to bio trijumf odlučnosti i nade nad nedaćama prošlosti i da želi da se svi raduju novom evropskom danu dobrodošlice.

Do članstva se ne dolazi lako, istakla je Fon der Lajen i dodala da je potrebno mnogo rada i dobro vođstvo.

"Pristupanje je zasnovano na zaslugama i Evropska komisija će uvek braniti to načelo", istakla je predsednica Komisije.

Ona je dodala da su države kandidati za članstvo pokazale odlučnost da sprovedu reforme i da je sada trenutak da EU pokaže istu odlučnost i da treba da razmišlja kako da se pripremi za dovršetak Unije.

"Moramo da prevaziđemo stare, binarne debate o proširenju. To nije pitanje produbljenja ili proširenja Unije. Možemo i moramo postići oboje. Svaki talas priširenja je doneo političko produbljenje", rekla je ona i izrazila uverenje da buduće proširenje mora biti katalizator napretka.

Ursula fon der Lajen je rekla da EU može funkcionisati i sa više od 30 članica.

"Ne možemo i ne treba da čekamo izmene Ugovora o EU kako bismo nastavili proširenje. Spremnost Unije za proširenje se mora postići brže i moramo odgovoriti na praktična pitanja kako će u praksi funkcionisati Unija sa više od 30 članica", rekla je Fon der Lajen.

U tom cilju, dodala je, treba sagledati kako će šira Unija uticati na svaku njenu politiku i treba raditi na preispitivanju politika pre proširenja kako bi se videlo kako će se svako područje prilagoditi široj Uniji, uključujući rad institucija EU i budućnost budžeta.

"Dovršetak Unije je najbolje ulaganje u mir, sigurnost i prosperitet našeg kontinenta. Zato je vreme da Evropa ponovo razmišlja o velikim stvarima, da bude ambiciozna i da sama piše svoju istoriju", kazala je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je, govoreći o migracijama, rekla da je EU imala dobru saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i da su smanjeni ilegalni migracijski tokovi.

Glavne teme njenog govora o stanju EU bili su i podrška Ukrajini, Evropski zeleni dogovor, energetska bezbednost, veštačka inteligencija, digitalizacija i najveći ekonomski izazovi - nedostatak radne snage, inflacija i poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Commission