Srbija mora da pokaže ozbiljnu posvećenost, da uloži više napora i napravi kompromise da bi proces normalizacije odnosa s Kosovom napredovao, istakla je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o Srbiji koji je danas objavila u sklopu Paketa proširenja EU.

Evropska komisija je pozvala Srbiju i Kosovo da "bez daljeg odlaganja i preduslova" počnu da primenjuju postignute sporazume, uključujući osnivanje Zajednice sprskih opština.

"Od Kosova se očekuje da započne proces koji vodi ka uspostavljanju ZSO na osnovu evropskog predloga predstavljenog 21. oktobra 2023, a od Srbije se očekuje da podrži ovaj proces i paralelno počne da ispunjava svoje ključne obaveze iz Sporazuma", ističe se u izveštaju.

Ocenjujući da je Srbija ostala angažovana u dijalogu s Prišinom, Komisija je istakla da Beograd mora da ispuni svoje obaveze i posveti se punoj primeni svih prethodnih sporazuma i Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Ankesa za implementaciju.

"Od Srbije i Kosova se očekuje da se konstruktivnije angažuju kako bi omogćili pregovore o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji i da pokažu fleksibilnost u cilju brzog i konretnog napretka", ističe se u izveštaju.

Normalizacija odnosa je, dodaje se, suštinski uslov na evropskom putu Srbije i Kosova i obe strane rizikuju da izgube važne prilike ukoliko ne postignu napredak.

U izveštaju se ukazuje na nekoliko kriza "različtiog intenziteta" po brojnim pitanjima koje su uticale na odnose Srbije s Kosovom, pri čemu je nasilni napad na kosovosku policiju 24. septembra u Banskoj bio "najteža eskalacija u poslednjih nekoliko godina".

"EU očekuje da izvršioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu", ističe se u izveštaju.

Evropska komisija podseća da je u posmatranom periodu bilo i drugih kriza koje su izazvala pitanja slobode kretanja, posebno registarskih tablica, zatim povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija u novembru 2022, postavljanje barikada posle hapšenja kosovskih Srba u decembru i bojkot lokalnih izbora u aprilu 2023.

Evropska komisija ocenjuje da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija i bojkot lokalnih izbora na severu Kosova "krše obaveze Srbije u okviru dijaloga i predstavljaju ozbiljno nazadovanje u poštovanju Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz 2013. godine i direktno kršenje Sporazuma o pravosuđu iz 2015".

Komisija je pozvala Srbiju da ohrabri kosovske Srbe da se odmah vrate u institucije a Kosovo da omoguće taj povratak.

"Ostaje imperativ da se vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Prevremeni lokalni izbori treba da budu održani što pre u sve četiri opštine, organizovani na potpuno inkluzivan način i uz bezuslovno učešće kosovskih Srba", navodi se u dokumentu.

Na dijalog je negativno uticalo i povećano prisustvo kosovske specijalne policije i eksproprijacija zemljišta, što je izazvalo rašireno nezadovoljstvo lokalnih kosovskih Srba.

Komisija je pozvala Srbiju i da istraži nasilje prema pripadnicima KFOR-a tokom protesta u maju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta