Beogradski aerodrom Nikola Tesla se na ovogodišnjoj ranglisti najboljih aerodroma u svetu kompanije AirHelp plasirao na 190. mesto, od 194 aerodroma koji su bili obuhvaćeni istraživanjem.

Prema oceni AirHelpa najkvalitetnija tri aerodroma su međunarodni aerodrom u Muskatu, u Omanu, aerodrom u Resifeu u Brazilu i aerodrom u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici.

Zanimljivo je da su među prvih deset aerodroma čak četiri iz Brazila i tri iz Japana.

Najbolji rangirani evropski aerodrom je onaj u španskom Bilbau, ali tek na 21. mestu, a za njim su na 26. međunarodni aerodrom Helsinki i aerodrom Leh Valensa u Gdanjsku na 28. Najveći evropski aerodrom, frankfurtski plasirao se tek na 175 mesto.

AirHelp je kompanija koja zastupa prava putnika da u slučaju ozbiljnog kašnjenja ili otkazivanja letova dobiju obeštećenje.

Zato je, kako se navodi, u rangiranju najveću težinu, sa 60%, imala statistika o tačnosti letova. Za 20% ocene merodavno je bilo mišljenje samih putnika.

U tu svrhu je od 15.800 ljudi u 58 zemalja odgovaralo šta misli o osoblju nekog aerodroma, o vremenu čekanja, o pristupačnosti i o čistoći.

Još 20% ocene formirano je na osnovu mogućnosti za kupovinu i ugostiteljskih objekata.

I za to su putnici zamoljeni da ocene aerodromske prodavnice i restorane koje su poslednje posetili.  

Na zaćelju je, na 187. mestu i aerodrom u Sofiji, a iza beogradskog su na 191. i 192. aerodrom u Lisabonu i kondonski Getvik.

Spisak zatvaraju na poslednja dva mesta međunardoni aerodromi na Malti i u Bandžarmasinu, u Indoneziji.

Istraživanjem je obuhvaćeno 194 najvećih i napoznatijih aerodroma u svetu, koji su izabrani zmeđu ukupno oko 4.000, i to na osnovu popularnosti i poslovanja. Podaci se odnose na period od 1. januara pa do 30. septembra 2023. godine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay