Mediji na nemačkom jeziku 18. decembra pišu o brojnim primedbama na regularnost izbora u Srbiji, uz konstataciju da su oni pokazali da čak i ujedinjena opozicija ne može mnogo da uradi protiv vlasti koja drži sve poluge moći, medije i koja je finansijski daleko snažnija.

Noje ciriher cajtung (NZZ) ocenjuje da se večć i izborna kampanje nije mogla nazvati poštenom. Predsednik Srbije Aleksandar "Vučić, koji uopšte nije bio kandidat, ali je u kampanji bio sveprisutan, besramno je iskoristio svoju dominaciju u Medijima".

"Kao i pre nekoliko meseci na izborima u Turskoj izbori u Srbiji doneli su lošu vest za snage promena. Čak i ujedinjena opozicija u izuzetno je teškom položaju u odnosu na učvršćenu vlast koja zahvaljujući kontroli javne rasprave stvara slike neprijatelja i sebe predstavlja kao jedinog garanta stabilnosti - uprkos široko rasprostranjenom nezadovoljstvu u narodu", piše NZZ.

Švajcarska agencija Keystone-SDA piše da Vučić svako malo koristi vanredne izbore kako bi obezbedio lojalnost svojih funkcionera i pristalica.  

Agencija prenosi kritike Vučićevih političkih protivnika da je "zloupotrebljava vladine strukture, policiju i tajne službe da bi političku konkurenciju javno diskreditovao".

"Uz to su vlastodršci okupljeni oko Vučića, kako navode kritičari, u sprezi sa organizovanim kriminalom. Fizičke napade na opozicionare često su izvodili upravo batinaši iz tog miljea", piše Keystone-SDA.

Dnevnik Frankfurter Rundšau prenosi izveštaje da je bilo brojnih slučajeva slikanja biračkih listića i da je na nekim biračkim mestima nađen i propagandni materijal.

U izveštaju o izborima u Srbiji takođe piše da "sve glasnije" postaju optužbe protiv Vučića i njegove Srpske napredne stranke "za kupovinu glasova, dovoženje birača autobusima i napade na posmatrače".

Dnevnik piše da su i poljski politolog Jakub Bijelamović i članica austrijskog parlamenta Eva Ernst-Džidžic izvestili o ilegalnom izbornom mestu u beogradskoj Areni.

"Bijelamović je još u nedelju uveče na društvenoj mreži X, bivčem tviteru, objavio jedan video. Na njemu se navodno vidi kako se članovi nadležne izborne komisije sprečavaju da uđu u Arenu. Na snimku se vidi i kako grupa muškaraca iz Arene izbacije drugu grupu i pred nosom im zatvara vrata", piše FR, dodajući da se na snimku vidi i kako birači koji su" navodno doputovali iz Republike Srpske dobijaju instrukcije kako da glasaju".

Ernst-Džidžic, koja je na terenu bila deo posmatračkog tima OEBS rekla je da se "osećala kao u lošem krimiću", ali da je "činjenica da je to u Srbiji realnost".

Dnevnik Štandard piše da su zabeleženi brojni slučajevi slikanja biračkih listića.

"Slikanje glasačkog listića nakon glasanja uglavnom služi za to da birač nekoj partiji 'dokaže' da je glasao za nju. U Jugoistočnoj Evropi, mogi ljudi dobijaju posao, a posebno u javnoj upravi, ako plate nekoj partiji i za nju glasaju, odnosno za nju obezbede i nove glasove, tako što će druge instruirati da glasaju za tu partiju".

"Već i pre izbora postalo je poznato da je nekim osobama poslata predizborna propaganda na adrese na kojima one uopšte ne žive. Istovremeno, srpski režim je proteklih godina dodelio oko 180.000 državljanstava Srbije osobama iz Bosne i Hercegovine", piše Štandard.

List prenosi da su opozicione partije i izborni analitičari vlasti optužile za oko 450 izbornih prekršaja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta