Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec imenovan je za izvestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima, jedinima sa Zapadnog Balkana kojima treba viza za putovanje u EU.

Slovenački evroposlanik je na društvenoj mreži Iks objavio da ga je Odbor za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode  (LIBE) Parlamenta imenovao za izvestioca za ukidanje viza za kosovske Srbe i "da se nada brzom prihvatanju" takve odluke.

Nemec će uraditi izveštaj na temu "Treće zemlje čiji državljani podležu viznom režimu ili su izuzeti od njega prilikom prelaska spoljnih granica: nosioci srpskih pasoša izdatih od strane Specijalne koordinacione uprave Srbije" u vezi izmena Uredbe EU iz 2018. u delu koji se odnosi na građane sa srpskim pasošima Koordinacione uprave.  

Uredba iz 2018. Evropskog parlamenta i Saveta sadrži listu trećih zemalja čiji državljani moraju da imaju vizu kada prelaze spoljne granice članica EU i listu onih čijim državljanima ne treba viza da budu u Uniji, najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Srbija je prebačena na listu zemalja čijim državljanima ne treba viza Uredbom Saveta iz 2009. Taj akt međutim ne važi za kosovske Srbe sa srpskm pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava.

Nakon što je Kosovo dobilo bezvizni režim, oni sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima za putovanje u EU treba viza.

Izmene Uredbe iz 2018. predložila je Evropska komisija u novembru 2023. jer je ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Komisija smatra da svi građani Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od putovanja bez viza u šengenskoj zoni.

Kada bude gotov, Nemecov izveštaj prvo će biti razmatran na sednici LIBE a među izvestiocima "iz senke" za ovo pitanje je i izvestilac Parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Konačnu odluku doneće Evropski parlament i Savet i ona će stupiti na snagu 20 dana nakon objavljivanja u službenom listu EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X/Matjaž Nemec