Zamenica ambasadora EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je 26. marta u Beogradu na predstavljanju rezultata projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III) da se u procesu pristupanja Uniji često više govori o političkim pitanjima nego o isto tako važnim tehničkim aspektima.

Cilj upravo završenog projekta PLAC III bilo je postizanje visokog nivoa usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s pravnim tekovinama EU i uspešna primena tih propisa.

Glavni korisnik petogodišnjeg projekta vrednog 5,4 miliona evra je Ministarstvo za evropske integracije Srbije a neposredni korisnici su druga ministarstva i institucije.

"Mnogo se priča o političkim aspektima procesa pregovora sa EU a malo o tehničkim, koji su pođednako važni, s obzirom da je to proces koji se razvija, jer se razvija i EU i njeno zakonodavstvo", rekla je Halačeva.

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/99087.flv

Kako je dodala, projekat (PLAC III) pomaže administraciji Srbije da ide kroz zakone, propise, standarde EU.

Halačeva je rekla da ceni posvećenost srpske administracije harmonizaciji sa EU i ukazala na potrebu daljeg jačanja koordinacije, kapaciteta i saradnje u procesu pristupanja EU.

Vođa tima projekta PLAC III Andrej Engelman rekao je da je projekat obuhvatio 14 pregovaračkih poglavlja iz pet klastera i da je sačinjeno 666 pravnih, strateških i drugih dokumenata i da su transponovana 292 pravna akta EU.

Rekao je i da je na projektu bilo angažovano 189 stručnjaka iz 20 zemalja i da je najviše njihovog rada, čak četvrtina utrošenih sati, uložena u poglavlje 27 (životna sredina).

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/99088.flv

Engelman je, u sklopu završnih preporuka, istakao potrebu da Srbija intenzivira prenos zakonodavstva EU, jer se ono brzo menja.

Takođe je rekao da je "u fiokama dosta toga iz projekta PLAC III jer (dalje postupanje) nije više na administraciji, nego na onima koji odlučuju".

Prvi čovek projekta ukazao je i na potrebu veće koordinacije između organa i stavljanje fokusa na novousvojeno u EU.

Engelman je istakao da je jedan od najvećih problema za Srbiju u vezi usklađivanja sa pravnim tekovinama EU nedostatak ljudi (u administraciji) i posebno pravnih eksperata. Dodao je da npr. u Sloveniji na nečemu radi desetoro a u Srbiji troje.

Pomoćnik ministara za evropske integracije Miroslav Gačević podsetio je da saradnja sa projektom PLAC traje 11 godina, praktično od početka pregovora Srbije o članstvu u EU, i da su aktivnosti na projektu planirane na osnovu procesa pregovora.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/99090.flv

Gačević je istakao fleksibilnost projekta odnosno činjenicu da se aktivnosti prilagođavaju akteulnim potrebama korisnika u pregovaračkom procesu.

Dodao je da se najviše radilo u obasti zaštite životne sredine, fitosanitarne politike i bezbednosti hrane, konkurencije, finansijskih usluga.

Ključni pravni ekspert projekta Zoran Sretić na skupu je kao komponente projekta naveo usklađivanje sa propisima EU, njihovo sprovođenje i primenu, zatim jačanje pregovaračkog kapaciteta Srbije (da otvori i zatvori poglavlje) i transfer znanja kroz obuke, radionice i studijske posete.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/99091.flv

Sretić je takođe predstavio konkretan rad po obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima u okviru projekta.

Realizacija projekta PLAC III  počela je 2019. i trajala, sa dva produžetka, 60 umesto planiranih 30 meseci.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto/Video: Beta