Premijer Bavarske i predsednik konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU) Markus Zeder zauzeo se za prijem Srbije u Evropsku uniju, sigurno i zato da bi se suzbio uticaj Rusije i Kine, ali je pitanje da li toj opravdava kompromis demokratske Evrope sa autokratama, piše portal merkur.de iz Minhena.

Portal navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno za šefa jedne nemačke pokrajinske vlade Zedera inscenirao prijem u Beogradu sa svim počastima, da je grad bio okićen plavo-belim bavarskim zastavama, a da je Zeder samog sebe opisao kao "advokata" južne i jugoistočne Evrope.  

"Protiv prijateljstava se, nakon što se rat vratio u Evropu, u načelu ništa ne može reći. A Srbija nije samo za Zedera 'kapija prema istoku', piše portal, pojašnjavajući da je Srbija tradicionalno saveznik Rusije.  

Međutim, zbog nekih stvari i dalje ostaju sumnje, a to su optužbe za manipulaciju na srpskim izborima, to što Vučić i dalje potpiruje vatru u sporu sa Kosovom i činjenica da je uticaj Putina na Beograd i njegove susede sva samo ne prošlost.

"Politička dilema daleko nadilazi samog Zedera. Veliko pitanje glasi: Da li demokratska Evropa treba da stvara dobru atmosferu sa ne baš čistim demokratama da bi zaustavila Putina. Pa čak i otvoriti kapije EU? Ili je bolje sklapati savezništva protiv političara sa autokratskim tendencijama?, piše portal.

Potpredsednica Evropskog parlamenta, članica nemačke socijaldemokratske SPD Katarina Barli u razgovoru za Merkur zauzela se za "dosledno delovanje".

"Kompromisi EU sa autokratama će nam se u krajnjem efektu obiti o glavu", rekla je Barli. Proširenje EU je, prema njenim rečima, šansa da se u Evropi podstaknu mir, sloboda i blagostanje.

Međutim, preduslov je da budu ispunjeni svi kriterijumi vezani za demokratiju i vladavinu prava i "tu ne sma biti prečica", rekla je Barli.

Barli je, piše Merkur, kritikovala i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

"U sporu Srbije i Kosova Komisija je, na primer, prošlog septembra jednostrano uvela sankcije samo Kosovu. Na taj način šalje dvosmislene signale", komentarisala je Barli.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta