Predsedavajući nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Frank Švabe ocenio je da Evropska unija ne sme da ima "isuviše mekan odnos" prema Srbiji i politici balansiranja njenih vlasti između EU i Rusije.

Švabe, koji je poslanik i spoljnopolitički stručnjak vladajuće socijaldemokratske SPD, u intervjuu za Table.briefings, deo portala Table.Media, upozorio je na opasnost popuštanja vladi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"To je strateško pitanje u kojem se Evropa sada na Balkanu pogrešno pozicionira", rekao je Švabe.

Koliko je jak uticaj Beograda na odluke evropskih institucija u Briselu i u Strazburu, poslednji put se videlo prilikom glasanja o skidanje prijema Kosova u Savet Evroope sa dnevnog reda, piše portal 7. juna.

"Evropske zemlje će ispuniti svoju istorijsku odgovornost samo ako u što skorije vreme preduzmu taj korak", ocenio je Švabe.

"Stalnim popuštanjem svakako nećemo sprečiti da se Vučić i dalje stavlja na stranu (predsednika Rusije Vladimira) Putina, nego ćemo ga samo ohrabriti da intenzivira svoju politiku klackanja između Evropske unije i Rusije", rekao je Švabe.

Portal podseća da nemački parlament ovih dana odlučuje o vladinom predlogu za produženja mandata nemačkog kontingenta u Kforu na Kosovu, i podseća da je to najduža misija nemačke vojske u inostranstvu od Drugog svetskog rata.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto Nemački Bundestag