Mađarska će tokom predsedavanja EU "podsetiti" Srbiju da mora da ispuni evropske standarde na putu prema članstvu, što podrazumeva i dobrosusedske odnose, rekao je 9. jula mađarski ambasador u Hrvatskoj Čaba Demčak.

Demčak je prisustvovao sednici Odbora za evropske poslove Sabora gde je predstavio mađarske prioritete za šestomesečno predsedavanje EU koje je počelo 1. jula, prenela je Hina.

Poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andro Krstulović Opara pitao je ambasadora da li će mađarski premijer Viktor Orban tokom tog perioda iskoristiti prijateljstvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da ih uveri da budu više orijentisani prema Evropi, a manje prema "srpskom svetu" koji izvozi u region.

Ambasador Mađarske, koja je veliki zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, rekao je da će Budimpešta tokom predsedavanja imati više mogućnosti da razgovara sa svim zemljama kandidatima i da ih podseti na njihove obaveze ako im je cilj evropska integracija.

"Onda moraju da ispune evropske standarde, a to podrazumeva i dobrosusedske odnose, jer je to jedna od temeljnih vrednosti EU", kazao je.

Zemlje regiona često optužuju Beograd da izvozi nestabilnost u region, navodi Hina.

Poslednji takav slučaj bilo je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu u Podgorici, što je bila odluka prosrpskih stranaka u Crnoj Gori kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici u UN. Hrvatski politički vrh, ali i crnogorski političari, to su ocenili kao pokušaj Srbije da pogorša odnose između Zagreba i Podgorice i evropski put Crne Gore, zemlje koja je najbliža članstvu u EU.

Opara je ambasadora pitao i o Orbanovim nedavnim putovanjima u Kijev, Moskvu i Peking. Mađarski premijer danas je u Vašingtonu na samitu NATO.

Demčak je rekao da Budimpešta vodi "novu vrstu diplomatije" kojom se "globalno otvara prema svim političkim faktorima". Naglasio je da se teška pitanja ne smeju izbegavati, nego se o njima treba direktno izjasniti, i da zato razgovor nema alternativu.

Mađarski ambasador rekao je da je Orban unapred najavio svoje posete saveznicama iz NATO i da će nakon susreta u Vašingtonu podneti izveštaj drugim zemljama EU.  

"Mi ne možemo da pregovaramo u ime EU, ali možemo da podelimo svoje iskustvo”, rekao je Demčak.

Izvor: Hina/DES

Foto: x.com/DemcsakDr