Vlada Srbije će 19. jula u Beogradu sa Evropskom komisijom potpisati strateško partnerstvo u oblasti sirovina, a potpisaće i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti strateških sirovina, lancu proizvodnje baterija i električnih vozila, potpisaće u ime EU evropski komesar za energetiku Maroš Šefčović, u prisusutvu predsednika Srbije  Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum treba da bude osnova za održivu eksploataciju sirovina, za stvaranje lanca vrednosti za produkciju baterija ze električne automobile i uspostavljanje instrumenata za finansiranje.

Vućić i Šolc će zatim prisustvovati samitu o kritičnim sirovinama na kojem biti potpisano pismo o namerama.

Na samitu će, kako su preneli mediji, učestvovati najviši zvaničnici rudarske kompanije Rio Tinto, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes-Benz, nemačke razvojne banke KfWW, EBRD, proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.

Šolc će, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, još 18. jula uveče doputovati u Beograd. On će sledećeg jutra prvo imati bilateralni sastanak sa Vučićem, a zatim će se njih dvojica sastati i sa evropskim komesarom Šefčovičem i visokim zvaničnicima kompanija.

Rojters je preneo da će u Beogradu biti šefovi Mercedesa i Stellantisa Ola Karnelius i Karlos Tavares, ali dve koncerna nisu želela da potvrde informaciju.

Portparol nemačkog kancelara Štefen Hebeštrajt rekao je da je upozadini svega projekat održive ekploatacije litijuma u Srbiji da su Memorandum i pismo o namerama deo "daljeg razvoja evropske agende za sirovine i diverzifikaciju izvora sirovina".

On je naglasio da Pismo o namerama sadrži i "obavezu pridržavanja visokih ekoloških standarda i standarda održivosti".

Državna sekretarka u nemačkom ministarstvu privrede Franciska Brantner rekla je za agenciju Rojters da sporazum EU i Srbije relevantan korak da se "evropski resursi koriste na evropski način i smanji zavisnost evropske industrije od Kine" i da u tome važan doprinos mogu da daju rezerve litijuma u Srbiji".

Dodala je da i u Nemačkoj i Češkoj psotoje rezerve koje treba koristiti.

Komentarišući proteste u Srbiji protiv kopanja litijuma, ona je rerkla da eksploatacija sirovina nikada nije bez posledica na prirodu, ali je dodala i da je rudarska kompanija Rio Tinto "pod pritiskom civilnog društva" unela poboljšanja u svoje ekološke planove.

Rudarenje, prema njenim rečima, treba da se vrši uz minimalni uticaj na okolinu i to tako da je moguća i revitalizacija prirode, kako bi se u svetu pokazalo da je rudarenje moguće i na način koji više vodi računa o životnoj sredini. "Istovremeno, mora se razvijati i reciklaža, kako bi rudarenje ostalo u što manjem obimu", dodala je Brantner.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU