Dobitnici ovogodišnje nagrade medijske konferencije M100 Media u Potsdamu su predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Poljske Donald Tusk, saopštio je 21. avgusta Majk Šubert, gradonačelnik tog gradića u blizini Berlina.

Njih dvoje daju "neprocenjive glasove u prilog našem slobodnom demokratskom društvu," obrazložio je Šubert, a prenela agencija dpa.

Tusk je "neumorni borac protiv autokratije," a Osmanijeva se "odlučno zalaže za demokratiju u regionu koji je dugo bio pritisnut sukobima," dodao je.

Nagrada M100 Media, prema navodima organizatora, odaje priznanje hrabrim ženama i muškarcima koji se bore protiv represije i zalažu za slobodu i ljudska prava.

Nagrade, koje ne nose novac, biće uručene 12. septembra. Na ceremoniji u Potsdamu govoriće i nemački kancelar Olaf Šolc, saopštili su organizatori.

Prethodno će u diskusiji na konferenciji učestvovati glavni urednici osamdesetak medija, kao i predstavnici nauke, politike i civilnog društva.

Glavna tema biće efekti kampanje dezinformisanja i odbrambena sposobnost Evrope u kontekstu rata u Ukrajini.

Medijsku nagradu M100 od 2005. dodeljuje žiri u čijem sastavu se nalaze novinari iz celog sveta. Prošle godine dodeljena je pokretu Žene, život i sloboda iz Irana.

Nagrada se dodeljuje u vreme održavanja međunarodne konferencije M100 Sansusi kolokvijum koja, prema brojnim ocenama, u dvorcu Sansusi u Potsdamu svake godine okuplja neke od najvažnijih kreatora javnog mnjenja u svetu.

Među dosadašnjim laureatima M100 Media Award bili su narod Ukrajine, ruski disident Aleksej Navaljni, škotska premijerka Nikola Stardžen, urednik mađarskog nezavisnog informativnog portala Indeks Sabolč Dul, irski pevač Bob Geldof i drugi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: M100Potsdam.org