Italijanska senatorka Stefanija Kraksi izjavila je da je svojom posetom Beogradu potvrdila punu podršku Italije evropskom putu Srbije i ocenila da odbijanje predsednika Aleksandra Vučića da učestvuje na sastanku grupe BRIKS u Kazanju dokazuje želju Srbije da ostane čvrsto povezana sa Zapadom.

Predsednica Odbora za spoljnu politiku i odbranu Senata Kraksi je u intervjuu za Agenciju Nova rekla da je poseta Beogradu bila "veoma sveobuhvatna" i da je bila potvrda podrške Italije evropskom putu Srbije i uvažavanja koje postoji prema njenim vlastima.

"Razgovarali smo o ulasku Srbije u Evropsku uniju, koji je nažalost poslednjih godina sporo napredovao, ali uz koji stoje italijanska vlada i italijanski parlament,i potvrdila sam našu punu podršku", rekla je Kraksi, koja je 21. i 22. oktobra na čelu delegacije italijanskog parlamenta boravila u Beogradu.

Rekla je da misli da je "nemoralno da se dopušta da čekaju ljudi koji još uvek na EU gledaju kao na mesto društvenog, civilnog progresa i slobode".

Kraksi je ocenila da na taj način i vlasti u Beogradu "nastavljaju da gledaju u pravcu Evrope, ali da su joj signalizirale određeni zamor naroda u Srbiji".

Italijanska delegacija je, prema njenim rečima, sa domaćinima u Beogradu razgovarala i o Kosovu, o teškoćama u napretku dijaloga sa Prištinom, kao i o žalbama kosovskih Srba na brojne probleme i na nedostatak volje u Prištini.

Rekla je i da su sagovornici u Srbiji zahvalili Italiji na podršci i za otvaranje trećeg klastera u pristupnim pregovorima sa EU.

"Jako su nam zahvalili i smatraju nas (Italiju) prijateljskom zemljom koja razume kompleksnost tih tema", a i "pružili su uveravanja da Beograd neće preduzeti ništa što bi moglo da destabilizuje region Balkana", rekla je Kraksi.

Kraksi se u Beogradu sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima spoljnih poslova i odbrane Markom Đurićem i Bratislavom Gašićem, i predsednicom srpskog parlamenta Anom Brabić i šefovima parlamentarnih odbora za spoljne pooslove i odbranu Marinom Raguž i Milovanom Drecunom.

Svi su, kako je rekla, izrazili zadovoljstvo što je Italija ponovo preuzela komandu nad mirovnom misijom Kfor na Kosovu, na čijem je čelu nedavno  italijanski general Enriko Barduani zamenio turskog generala Ozkana Ulutaša.

"Ponosni smo na angažman italijanskih vojnika na zaštiti srpskih manastira, što čine sa dubokim osećajem odgovornost"i, rekla je Kraksi, koja je članica partije Forca Italija i ćerka nekadašnjeg socijalističkog premijera Italije Betina Kraksija.

Tema sastanka bio je, kako je rekla, i rat u Ukrajini, a "uprkos važnim odnosima sa Rusijom zbog energetske zavisnosti, i iako se nije pridružila sankcijiama protiv Moskve, Srbija pruža doprinos tako što je deo trojne razmene oružja za odbranu Ukrajine".

Kraksi je tome u prilog, kako navodi Agencija Nova, citirala i deo razgovora sa predsednikom Vučićem. "Pitala sam predsednika Vučića o telefonskom razgovoru koji je dan ranije vodio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Odbio je poziv na samit BRIKS u Kazanju, što nije banalna stvar i pokazuje želju Srbije da ostane usidrena na Zapadu", rekla je Kraksi.

Tokom posete bilo je, kako je rekla, reči i o intenziviranju saradnje u zaustavljanju ilegalnih migracija balkanskom rutom, a na kraju posete usledio je i sastanak sa delegicom italijanski privrednika koji posluju u Srbiji i "koji su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa srpskim institucijama", rekla je Kraksi, podsetivši da u Srbiji radi oko 1.300 italijanskih kompanija.

Konačno, "Italija je 2023. godine bila treći po obimu spoljnotrgovinski partner Srbije" sa ukupnom robnom razmenom od 65,4 milijarde evra, što je pokazatelj dobrih odnosa i na ekonomskom planu, rekla je Kraksi.   

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta