Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši evropski poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, usvojili su "nacrt radnog dokumenta" u okviru pripreme za sledeću rundu Međupartijskog dijaloga 17. i 18. septembra u Beogradu.

Dokument, usvojen 1. septembra, fokusira se na poboljšanje uslova za političku konkurenciju pred nadolazeću izbornu kampanju u Srbiji. On se nadovezuje na zamah koji je stvorio julski međustranački dijalog i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice. Dokument se posebno fokusira na pitanja vezana za ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa.

"Ovim nacrtom radnog dokumenta želimo da damo konstruktivan doprinos Dijalogu sa konkretnim sugestijama i predlozima. Međutim, ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga. Njihova politička volja i njihova spremnost na kompromis biće odlučujući za ishod", podvukli su fasilitatori iz EP. Takođe su naglasili da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu na putu ka postizanju političkog sporazuma.

Nacrt radnog dokumenta biće dostupan svim učesnicima dijaloga do kraja ove sedmice, kako bi im se dalo dovoljno vremena da reaguju pre sledeće runde dijaloga. Ove nedelje, fasilitatori EP sastaće se i sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o daljim pripremama za proces dijaloga.

Saopštenje Delegacije EU u Srbiji

Foto: Beta