Koalicija prEUgovor predstaviće novi Alarm izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji u četvrtak, 24. novembra, u 11.00 u hotelu Hajat Redžensi (Milentija Popovića 5, Beograd).

Alarm je nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U fokusu diskusije biće borba protiv korupcije, rodna ravnopravnost i nasilje prema ženama, u kojima prEUgovor uočava nastavak negativnih trendova, kao i izrada pravosudnih zakona kao dominantna reformska aktivnost u izveštajnom periodu.

O ovim temama govoriće:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Sofija Mandić, CEPRIS

Izmenjene geopolitičke okolnosti pojačale su pažnju i napore Evropske unije u regionu i dale novi zamah politici proširenja. Međutim, Srbija je gotovo celi izveštajni period provela s Vladom u tehničkom mandatu. To je negativno uticalo na sprovođenje većine reformskih aktivnosti, a pojedini postupci doveli su u pitanje strateško opredeljenje zemlje za evropske integracije. Novi izveštaj Evropske komisije pokazuje da po stepenu spremnosti za članstvo Srbija godinama stoji zaglavljena na sredini puta, i sve sporije napreduje. Ključne oblasti poput pravosuđa i osnovnih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ostale su čak i ispod ovako lošeg proseka.