Organizacije civilnog društva organizju konferenciju za štampu povodom objavljenog Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih pratećih zakona, u utorak, 20. decembra, u 12.00 u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6, Beograd).

Nacrti navedenih zakona sadrže brojne odredbe koje imaju negativne posledice na privatnost građana, nepovredivost stana, zaštitu novinarskih izvora, slobodu udruživanja, zabranu diskriminacije, ali i zaštitu drugih prava i sloboda građana od prekomernih ovlašćenja policijskih službenika.

Organizacije civilnog društva organizuju konferenciju za štampu kako bi predstavile detaljniju analizu objavljenih nacrta i  podstakle dalju diskusiju oko mogućih izmena zakona.

Govoriće:

  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Vladica Ilić, Beogradski centar za ljudska prava
  • Rade Đurić, Nezavisno udruženje novinara Srbije
  • Filip Milošević, Share fondacija

Dole potpisane organizacije žele da skrenu pažnju na manjkavosti predloženih rešenja i ukažu na potrebu za izmenama kako bi se osigurala demokratska kontrola rada policije i bolje zaštitila prava i slobode građana Srbije.

Organizacije podsećaju da je ovo drugi pokušaj izmene zakona o unutrašnjim poslovima, i da je prethodni nacrt bio povučen upravo zbog brojnih nedostataka na koje su ukazivale organizacija civilnog društva i međunarodna javnost.

Organizacije civilnog društva: SHARE Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Partneri Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istrazivanja (CEPRIS), YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Slavko Ćuruvija fondacija.