Beogradski centar za ljudska prava predstavlja godišnji izveštaj "Pravo na azil u Republici Srbiji 2022", u utorak, 28. februara, u 12.00 u Medija centru u Beogradu (Terazije 3, II sprat).

Izveštaj o pravu na azil u 2022. predstavlja pregled i analizu primene domaćih i međunarodnih propisa u postupku azila, drugih propisa relevantnih za položaj tražilaca azila i izbeglica, kao i postupaka pred organima javne vlasti i nezavisnim telima koji su važni za integraciju u srpsko društvo. Uprkos pojedinim pomacima, ostvarivanje prava na azil i prava u oblasti integracije je još uvek daleko od delotvornog, imajući u vidu da i dalje nedostaju održiva sistemska rešenja za adekvatnu zaštitu i unapređenje položaja tražilaca azila i izbeglica u Srbiji.

Govoriće:

  • Sufijan Adali, šef predstavništva UNHCR u Srbiji
  • Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava

Takođe će govoriti autori izveštaja.

Poput drugih evropskih država, Srbija se od februara 2022. suočila s masovnim prilivom izbeglica iz Ukrajine, usled čega je, prvi put, aktivirala institut privremene zaštite predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti. Kriza u Ukrajini je zasenila mnoga stara, ali i nova žarišta, mahom u zemljama Bliskog istoka i afričkog kontinenta. Tokom 2022. povećan je broj ljudi iz Azije i Afrike koje je Srbija nastavila da humanitarno zbrinjava.