Svečanom ceremonijom i multimedijalnim spektaklom na Centralnom gradskom trgu pod nazivom "Sve boje slobode", Čačak  je zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković rekla je tom prilikom da se ovim događajem ispisuju nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave srpske kulture.

"Od večeras i tokom cele 2023. godine, Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Pored savremenih formi stvaralaštva, brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivom", poručila je Gojković.

Ona je podsetila da je pre nešto više od dve godine, kao ministarka kulture i uz punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, pokrenula projekat po uzoru na Evropsku prestonicu kulture, imajući u vidu sve prednosti i dobrobiti koje se osvajanjem ove prestižne titule dobijaju.

"Realizacijom programa u okviru Prestonice kulture, izabrani grad postavlja kulturu u središte svog razvoja ", dodala je ministarka.

Kroz četiri programske celine: "Na slobodi", "Na raskršću", "Na kaldrmi" i "Na Moravi", projekat "Čačak 2023" predstaviće svoju bogatu istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i neke manje poznate gradske priče. Vrednosti koje se ovde vekovima neguju: ljubav prema zavičaju, otadžbini i slobodi, biće prikazane u više od 100 umetničkih programa pod sloganom "Čačanska rodna".

Gojković je podsetila da  Projekat Prestonice kulture obuhvata i izgradnju ustanova kulture: Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

"Bogatstvo programa, nova mesta namenjena kulturnim sadržajima i lepota predela koji okružuju grad na Moravi, garantuju da će Čačak  biti mesto okupljanja ljubitelja kulture iz zemlje i inostranstva", poručila je ministarka.

Podsećajući da je velika umetnica Nadežda Petrović  često govorila da su "umetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda" Gojković je poručila da upravo te reči potvrđuje jednu od istaknutijih osobina našeg naroda-  da umemo da čuvamo i negujemo tradiciju.

"Istovremeno, uvek smo se trudili da usvojimo ono što je vredno i korisno iz sveta,  da tako obogatimo svoju kulturu i stvorimo novo nasleđe za buduće generacije. I zato je projekat Prestonica kulture Srbije jedan od najboljih modela predstavljanja raznovrsnosti i bogatstva naše kulture", naglasila je Gojković.

Ukazala je da je projekat Nacionalne prestonice kulture važan deo decentralizacije kulturnog života što je jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

"Dobijanje ove titule koja obavezuje, prilika je i da podsetimo javnost Srbije kakav i koliki doprinos su našoj kulturi dala brojna mesta širom naše zemlje, među kojima je Čačak jedno od najplodonosnijih. Na ponos svih Čačana, kojima poreklom i sama pripadam, u gradu koji se ugnezdio podno Jelice i iz kojeg je nikla 'Čačanska rodna' rođeni su Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis i drugi stvaraoci koji su ga učinili poznatim. Ovaj grad čuven je i po izvornoj narodnoj, kao i rok muzici, košarci, državotvornim vladarima i vojskovođama, stvaranju mnogih duhovnih i materijalnih vrednosti koje uz umetnost čine kulturu jednog naroda", ukazala je Gojković.

Takođe je podsetila da su koloritnu sliku sredine nadaleko poznate po pravdoljubivosti, patriotizmu, talentovanim i kreativnim pojedincima, svojim delima bojili i Tanasko Rajić i Stepa Stepanović, veliki glumci Sonja Savić i Miodrag Radovanović Mrgud, muzičke legende Radomir Mihajlović Točak i Bora Đorđević, filmski režiseri Puriša Đorđević i Miloš Radivojević, košarkaški virtuozi Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović, brojni umetnici i druge znamenite ličnosti.

"Pod ovim nebom prožimale su se, spajale i oplemenjivale tradicionalne i savremene vrednosti, stvarajući autentičnu kulturnu dimenziju i šarm prepoznatljiv daleko van granica naše zemlje. O tome govori i to što se Unesko ove godine pridružio obeležavanju 150 godina od rođenja velike srpske slikarke Nadežde Petrović, kao i to što je rakija šljivovica, jedno od znamenja ovog kraja, prošle godine upisana na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva", dodala je.

Gojković je naglasila da je Čačak grad kulture i umetnosti, mesto dobrih ljudi i vrednih domaćina u kome se svaki gost oseća kao kod kuće i gde se rado vraća i izrazila uverenje da će sve što Vlada Srbije, Ministarstvo kulture i Grad Čačak sprovedu kroz ovaj projekat, kao i sve dobre vibracije prisutne na večerašnjoj ceremoniji, učiniti da još jednom pokažemo bogatstvo naše kulture i time u svet pošaljemo najlepšu sliku naše zemlje.  Ona je svima poželela dobrodošlicu u Čačak- prestonicu kulture Srbije.

Na svečanom otvaranju obratio se i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, a finale "Čačanske rodne" planirano je 18. decembra kada će biti otvoren Muzej košarke u Čačku.

Saopštenje Ministarstva kulture

Foto: Dario Konstantinović