Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog 24. marta je u Prištini uručio zameniku premijera Besniku Bisljimiu 16. godišnji Finansijski sporazum između EU i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 62 miliona evra.

Kako je saopšteno iz EU, sporazum je deo IPA III koji pokriva period 2021-2027 i njime se ukupna direktna finansijska pomoć EU-a povećala na više od 1,3 milijarde evra.

To potvrđuje da EU i njene članice daju najveći iznos finansijske pomoći Kosovu.

Ovo je drugi sporazum o finansijskoj pomoći između EU i Kosova ove godine. EU je u februarau Kosovu obezbedila 75 miliona evra u okviru Paketa energetske podrške za Zapadni Balkan kako bi pomogla građanima i preduzećima da se izbore sa povećanim cenama energije, stimuliše uštedu energije i poboljša energetsku efikasnost.

“Finansijska podrška kroz Instrument pretpristupne pomoći je važno sredstvo EU-a koje pomaže Kosovu da razvije svoju ekonomiju, stvori nova radna mesta i uskladi svoje zakone istandarde sa onima iz EU-a, a sve u cilju da pomogne Kosovu da napreduje na putu ka EU integraciji“, izjavio je mađarski ambasador Sunjog.

Dodao je da je  IPA finansiranje jasan i opipljiv dokaz da EU želi da Kosovo ispuni sve standarde neophodne za pridruživanje Uniji.

"Korišćenje IPA finansiranja je planirano sa Vladom Kosova i usmereno je na prioritetne oblasti u rasponu od vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i obrazovanja, do razvoja infrastrukture, zaštite životne sredine, prelaska na zelenu energije, te putne, železničke i IT povezanosti“, rekao je Sunjog.

Pored sredstava koje obezbeđuje EU, projekti će biti sufinansirani iz našeg budžeta u iznosu od 4,7 miliona evra, kao i sredstvima drugih bilateralnih partnera u iznosu od 24,88 miliona evra.

„Zadovoljstvo je zaključiti u kratkom roku tri sporazuma za IPA programe, što znači da je skoro polovina sredstava namenjenih iz IPA III već dodeljena za Kosovo. To je takođe pokazatelj uverenja naših međunarodnih partnera i saveznika da Kosovo ima kapacitet da uspešno realizuje ove projekte“, rekao je Bisljimi.

EU je počela da pruža IPA sredstva Kosovu 2007. godine.

Izvor: EU/Beta

Foto: EU