Članovi Odbora za evropske integracije su na sednici, održanoj 3. avgusta 2023. godine, razmotrili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Švedske (januar – jun 2023. godine), koji je podnela Vlada.

Predstavljajući Izveštaj, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je ocenila da je najveći pokazatelj napretka Srbije u pregovaračkom procesu činjenica da se prvi put sa Evropskom komisijom razgovara o ispunjenosti prelaznih merila za poglavlja 23 i 24. Time se ulazi u višu fazu pregovaračkog procesa, pravljenja konkretnih rezultata, navela je Mišćević i dodala da se time dalje otvara mogućnost i početka zatvaranja pregovaračkih poglavlja u nekim oblastima.

Ministarka je članovima Odbora detaljno predstavila presek stanja u pregovaračkom procesu za navedeni šestomesečni period, u klasterima 1, 2, 3, 5 i 6 i u poglavljima izvan klastera.

Nakon rasprave, Odbor je većinom glasova usvojio Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Švedske (januar – jun 2023. godine), koji je podnela Vlada i uputio ga Narodnoj skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Milan Radin, Marija Jevđić, Goran Milić, Draginja Vlk, Rozalija Ekres, Ana Miljanić, Dubravka Filipovski, dr Jelena Kalajdžić, Nemanja Joksimović, prof. dr Andrija Savić i Robert Kozma.

Saopštenje Narodne Skupštine

Foto: Beta