Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u okviru programa "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji" (EU SHAI) objavile su Javni poziv za predloge inovativnih usluga socijalne inkluzije otvorenog tipa na lokalu.

Cilj ovog Javnog poziva je da unapredi uspostavljanje i/ili dalji razvoj i pružanje inovativnih usluga socijalne inkluzije otvorenog tipa na lokalu kroz kupovinu i/ili rekonstrukciju individualne imovine (porodične kuće, stanovi, seoske kuće i domaćinstva na poljoprivrednom zemljištu, itd.), kao i rekonstrukciju postojeće imovine koja je već u vlasništvu podnosioca zahteva, a sve praćeno specifično osmišljenim merama aktivne inkluzije.

Evropska unija je već opredelila oko 12,5 miliona evra za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u gradovima i opštinama širom Srbije, a kroz ovaj javni poziv EU obezbeđuje još oko 2,5 miliona evra za socijalnu inkluziju žena, muškaraca, dečaka i devojčica. Rok za prijavu je 30. septembar 2023. godine, a pravo učešća imaju ustanove socijalne zaštite i organizacije civilnog društva.

Sve informacije o Javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici https://social-housing.euzatebe.rs/rs/konkursi.

Svima zainteresovanima biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o Javnom pozivu na onlajn informativnim sesijama koje će biti organizovane  8, 15. i 22. avgusta 2023. godine u 11 časova.

Javni poziv se raspisuje u okviru programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji", za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvom za evropske integracije.

Saopštenje UNOPS